Baarikierros: Voihan Turku (Olutposti)

Julkaistu Olutposti 2/19 -lehdessä. Vuoden viimeinen numero ulkona ensi viikolla, tilaa se täältä


Linjabiili huokaisi paineilmansa ulos ja avasi ovet kevään lämmittämälle Hämeenkadulle. Aurinko tervehti tulijaa ja kuulokkeista purkautui korvakäytäviin Kososen Miks’ tulet mun luo -kulttihitti. Ja toki kun Turussa oltiin, niin Jori Hulkkosen remixaamana. Tämä ei voinut olla sattumaa.

Nostin nenälle valahtaneet Clubmasterit takaisin silmille ja tartuin Anniskeluliike Portin oveen. Kiinni. Olin katsonut epähuomiossa aukioloajat väärin, ja koska viereisen nyppylän päällä sijaitsevat Kerttulin Kievari sekä Radbar olivat myös suljettuna, niin päätin jatkaa matkaa kohti keskustan juottoloita.

BrewDog, lopettanut. Teerenpeli, liian lahtelainen. Cosmic Comic Cafe, vielä kiinni. ”Jo nyt on kumma”, sadattelin etsiessäni päiväkaljoitteluun sopivaa anniskeluravintolaa.

Se löytyi onneksi nurkan takaa, sillä Old Bank (joka lopettaa toimintansa vielä tämän vuoden aikana, toim. huom.) oli avannut säppensä puoliltapäivin. Astuin sisään entiseen pankkisaliin ja tilasin tiskiltä tapojeni vastaisesti real alea. En ole yleensä cask-oluen ystävä, mutta Old Bank on Turun ainoa real alea tarjoileva paikka, joten kerrankos sitä.

Historiaa ja sen mukanaan tuomaa arvokkuutta henkivä Old Bank kaikui tyhjyyttään arkisena iltapäivänä. Vain postimiehen piipahdus muistutti maailmasta, joka pyöri nytkin vilkkaana pubin ulkopuolella.

Pieni tuoppi porteria oli hävinnyt kuin tuhka tuuleen ja kellokin kertoi ajan olevan kypsä seuraavaan siirtymään. Siirtymään, joka oli vain pari sataa metriä ylös Kaskenmäkeä.

Osoitteessa kaskenkatu 1 sijaitseva Uusi Apteekki -klassikko (ja sen yhteydessä toimiva, maan ensimmäisiin pienpanimoihin kuuluva Kaskenmäen Panimo) on tarjoillut sivujensa mukaan ”päihteitä ilman reseptiä jo vuodesta 1993”. Ja kyllä Apteekin nimi tunnetaan. Jos ei sitten oluen takia, niin esimerkiksi Reijo Mäen Vares-kirjasarjan kautta, joiden päähenkilöt usein juopottelevat kyseisessä oluttuvassa.

(Pankin ja Apteekin lisäksi turkulaisten pyhään olutkolminaisuuteen kuuluu Panimoravintola Koulu.)

Tilasin pilsin ja istahdin ikkunapöytään, josta oli mukava seurailla hiljalleen eloon heräävän Aurajokirannan vilinää. Ei taustamusiikkia, ei puheensorinaa, ei mitään ylimääräistä. Hetki oli rauhallinen.

Uusi Apteekki ei ole se kaikista modernein olutravintola, eikä sen tarvitsekaan olla. Kun perusasiat ovat noinkin hyvin hallussa, niin uskon, että kippola tarjoaa vielä useammankin inspiraation lähteen kirjailija Mäelle.

Mäelle se minäkin jatkoin matkaani: Urheilupuiston katsomossa nopea eväshetki ja siitä idylliseen Martin kaupunginosaan, josta löytyy Kortteliravintola Hugo. Ei kaikista laajimman valikoiman olutravintola, mutta sitäkin viihtyisämpi.

Aina kun Turussa vierailen, niin yritän mahduttaa Hugon kalenteriin. Niin nytkin. Lämmin terassikeli ja kylmä IPA nostivat monet paikassa koetut hetket mieleen.

Askel alkoi olla jo kevyt, kun lähdin talsimaan takaisin kohti keskustan kosteikkoja. Nautin matkalta ostetun kylmän APAn osittain leukaperieni kautta ja olinkin jo Yliopistonkadulla, perinteikkään Mallaskukko-olutravintolan edessä.

Mallaskukko on urheilu- ja olutbaari, paino onneksi jälkimmäisellä. Paikka on tunnettu ennen kaikkea omista maahantuonneista, joissa varsinkin Tanskalla on iso rooli. Amageria oli nytkin tarjolla sen seitsemää sorttia, joten tilaus imperial stoutista ja auringon lämmittämään loosiin tuijottelemaan tuoppiin.

Puolen litran pullossa olikin tekemistä toviksi, joten seuraava siirtymä piti tehdä vauhdilla, jotta pysyisin aikataulussa. Vasemmalla houkutteli Alvar, oikealla taas City Hospoda, mutta jatkoin päämäärätietoisesti matkaani kohti pikavisiitin pääkohdetta, Cosmic Comic Cafeta.

Forum-kauppakeskuksen ja Hamburger Börs -hotellin väliseltä kujalta löytyvä CCC on ehdottomasti Turun SE olutpaikka. Cosmicin arvo tunnustetaan myös kansallisesti, sillä se on pärjännyt hyvin ”Suomen paras olutravintola” -tyyppisissä äänestyksissä.

Tummaa pintaa, sarjakuva-teema, tilaan sopivaa musiikkia ja kaupungin paras olutsortimentti. Niillä pärjää pitkälle. Ja varsinkin ”herkkukaapin” isot jenkit ovat muutamaan otteeseen tyhjentäneet omankin lompakon.

Nyt tyhjensin kuitenkin vain tuopillisen NEIPAa ja päätin ennen kotimatkaa ehtiä vielä yhdelle Cosmicin viihtyisään sisarravintola Porttiin.

Turku-ympyrä oli sulkeutunut.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑