Gallows Bird Tapiola – Ainoa laatuaan

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosina avautunut useampikin kauppakeskuksessa sijaitseva olutravintola. Uusimpina tulokkaina Pasilan Triplan baarit sekä Tapiolan Ainoan Gallows Bird. Vierailin jälkimmäisessä ja mittailin katseellani Espoon ensimmäisen panimoravintolan tilukset. 

Espoon suurin ja kaunein olutpubi The Gallows Bird on uuden alun eteisessä. Niittykummussa sijaitseva rakennus puretaan parin vuoden sisällä, joten vuonna 1993 perustettu klassikkokuppila joutuu väistymään uusien kerrostalojen tieltä. Omistaja Thomas Aschan ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan purkutuomion täytäntöönpanoa, vaan päätti avata sivukonttorin Ainoa-kauppakeskukseen, jonka avajaisia vietettiin viime viikolla.

Kauppakeskuksista Gallows Birdilla on toki jo kokemusta, sillä Espoon Iso Omenasta on löytynyt sen sisarravintola, Captain Corvus, länsimetron aukeamisesta lähtien.

GB Tapiola on kuitenkin eri maata. Sillä on oma sisäänkäynti, joka mahdollistaa pidemmät aukiolot. Sieltä tulee saamaan kunnollista ruokaa. Ja sen cask-hanat on mitoitettu niin, että kovaa mainetta nauttivat real ale -festivaalit tulevat jatkumaan emoravintolan purkamisen jälkeenkin.

Oma sisäänkäynti mahdollistaa myös ison terassin pystytyksen ravintolan eteen, torimaiselle aukiolle. Ulos on suunnitteilla oma anniskelupiste ensi kesäksi.

2019-10-29 12.30.58 3.jpg
Panimon on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa

Isoimpana erona muihin kauppakeskuskuppiloihin on kuitenkin se, että Gallows Birdin sisuksista löytyy oma panimo. Se ei tuota vielä oluita, mutta hankkeen käynnistäjänä toimiva Olarin Panimon Ville Leino, jonka bongasin rakennuspuuhista, lupaili ensimmäisten tuotteiden tulevan markkinoille alkuvuodesta. Keittokoko panimolla on 500 litraa.

Ville Leino kertoi osallisuudestaan Gallows Birdiin uusimmassa Olutpostissa seuraavasti:

”En ole osakas. Olen mukana käynnistämässä panimotoimintaa, mutta joku muu ottaa sen sitten haltuunsa. Reseptit tulevat aluksi olemaan minun ja Tompan (Thomas Aschan) käsialaa, mutta sekin rooli on vain väliaikainen.”

Leinon apuna panohuoneen pystytyksessä hääräsi One Pint Pubista ja Paloaseman Panimosta tuttu Aleksi “Allu” Montin, joten asiantuntevissa käsissä Gallows Birdin tuleva panimo vaikuttaisi olevan.

2019-10-29 12.31.01 2.jpg
Olarin Panimolla tehtyjä GB Tapiola -oluita

Vaikka omia oluita ei vielä tarjolla ollut, niin hanasta löytyi viisi tuotetta, joita myytiin Gallows Birdin nimen alla. Leino myönsi niiden olevan tehty Olarin Panimolla, mutta hieman eri kokoonpanolla.

“Että Olarin talon maku ei puskisi liian vahvana GB Tapiolan oluista läpi.”

Muutenkin Olari oli vahvasti esillä olutsortimentissa. Kuinkas muutenkaan.

Ravintolasta löytyi 24 hanaa, useampi kymmenen pulloa ja tölkkiä sekä neljä cask-käsipumppua. Mutta kuten sanottua, real alea varten valmius on huomattavasti suurempi tulevaisuudessa.

2019-10-29 12.30.59 2.jpg
Automatisoidut hyllyt kallistuvat sitä mukaan, kun tynnyrit tyhjenevät

Maistoin Olarilla tehdyistä GB-oluista kahta: Rainbow Souria sekä Hagalundia. Ensimmäinen oli raikas berliner weisse, jossa mausteena aina toimivaa limeä sekä harvemmin toimivaa mansikkaa. Mainio. Jälkimmäinen taas helles, jonka tilasin Leinon suosituksesta. Viljaisa ja kukkainen sekä yllättävänkin katkero ”perusolut”.

2019-10-29 12.30.59 1.jpg
Kabinettitila

Tilana Gallows Bird oli melko tyylipuhdas oluttupa. Tummanpuhuvaa pintaa, puuta sekä nahkaa. Kun astui sisään Ainoan puolelta, niin vastassa oli heti kompakti panimotila sekä yksityistilaisuudet ja tastingit mahdollistava kabinetti. Tiskin toiselta puolelta löytyi taas selvästi valoisampi ja ruokailuun paremmin soveltuva alue. Olipa yhdessä nurkassa myös sohvaryhmä ja (teko)takka tunnelmaa luomassa. Selvästi oli lähdetty modernisoimaan emoravintolan tyyliä, mutta silti perinteitä kunnioittaen.

Gallows Bird Tapiola on tällä hetkellä, tai ainakin omien oluiden myötä, yksi mielenkiintoisimmasta kauppakeskusbaareista. Mutta yhtä kaikki se on taas vain yksi uusi kauppakeskusbaari. Vaikka tilassa pääsikin melko hyvin Ainoan kliinistä pintaa piiloon, niin takaraivossa tykytti silti se fakta, että istuu oluella sushibuffettien ja pikamuotiketjujen puristuksessa. Miksi se on erilaista kuin kivijaloissa? Siihen en osaa vastata.

Jotain “väärää” siinä vaan on.

 

One thought on “Gallows Bird Tapiola – Ainoa laatuaan

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑