Yes They Can – arvostelussa Ruosniemen tölkkiuutuudet

Kuten Instagram-seuraajani tietävät, niin sain viime viikonloppuna pari pussillista lahjusjuomia miltei kotiovelle asti kannettuna. Ruosniemeä ja Wesalaa. Aloitetaan oluiden perkaaminen porilaisten uutuustölkeistä.

Ruosniemen Panimo on siis päättänyt tölkittää muutaman uutuusoluensa ajan hengen mukaisesti. Tölkityslinjastoa ei panimolle ole kuitenkaan (vielä) hommattu, vaan laite oli lainassa Lohjan UG Brewerylta. Ruosniemen keittäjän, Arto Halosen, mukaan purkitus oli turhan aikaa vievää ja hermoja raastavaa hommaa, mutta kuulemma tölkkejä on tulossa markkinoille jatkossakin. Ainakin näitä pienempiä eriä.

Pienistä eristä voi myös uutukaisten kohdalla puhua, sillä ne myyvät jo ei-oota. Harmi, sillä molemmat ovat veikeitä oluita.

DDH Infusion Pale Ale, 4,7 %

Meinasin kirjoittaa tähän alkuun, että muodikkaasti DDH, mutta se juna taisi mennä jo. Tuplakuivahumalointia Ruosniemi on testaillut aiemminkin, mutta ymmärtääkseni vasta nyt DDH-termi on lätkäisty etikettiin ensimmäistä kertaa.

Hieman NE-henkisessä APAssa humalina Cascade, Citra ja Mosaic. Luottolajikkeita siis.

Samean oranssinen olut tuoksuu todella hedelmäiseltä. Amazon-karkin trooppisuutta ilman häiritsevää esanssisuutta.

Oho! Nyt on oikeasti hedelmäsalaattia lasissa. Tropiikki ruippii silmään. Ananasta ja appelsiinia, ehkä mangoakin. Makeaa, muttei “maltaisesti”, vaan humalan ehdoilla. Kevyt, mutta samaan aikaan harteikas.

Halosen kädenjälki ja Kouvostoliitto-kotipanimon “talon maku” tunkevat Infusionista vahvasti läpi. Ei ole aiemmin nimittäin Ruosniemeltä moista hedelmäpommia tullut vastaan.

Täysin puhtailla papereilla ei pale ale kuitenkaan pääse. Katkeroa voisi olla loppupuraisussa lisää tasapainoa tuomassa, ja harmittavasti suutuntuma jää lopulta melko flätiksi.

Cherry Sour Candy Ale, 4,7 %

Halosen mukaan näissä tölkkioluissa on sama pohja, jonka päälle on sitten lähdetty rakentamaan kahta ihan erillistä makumaailmaa. Ja siinä on onnistuttu täydellisesti, sillä nyt sukelletaan syvään päätyyn.

Kirsikkahappamat ovat itselle melko tärkeäkin (ala)tyyli, sillä aikoinaan pääsin hapanoluiden maailmaan sisään nimenomaan kirsikan kautta; ensin “limulambicia”, seuraavaksi Cantillonia.

Limu on oiva sana kuvaamaan myös tämän hieman hailakan punaisen oluen tuoksua. Cherry 7up, oletko se sinä? Tai Chewits-hedelmätoffee. Tai joku… EI olut.

Cherry Sour Candy Ale maistuu esanssikirsikkakarkeilta, sellaisilta kirpeiltä viinikumeilta, joissa osa karamellista on mustaa. Eli salmiakkia. Nyt on hämmentävää nestettä. Tokihan Ruosniemi on viime aikoina flirttaillut karkkioluiden kanssa (Jenkkipurkkaa ja Kolaremmejä), mutta on tämä yhtä kaikki härskiä tavaraa.

Ufokarkki! Niiltähän tämä maistuu.

Mutta onko se hyvää? On. Ehdottomasti. Pidän kirsikka(esanss)isista sekä happamista mauista, joten tämä sopii minulle kuin nyrkki kakun päälle.

Cherry Bomb!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑