Bottle Cap aukeaa – olutmaahantuonnin uusi aika

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Bottle Cap Importin kanssa. 


Lahtelais-berliiniläinen Bottle Cap Import on uusi oluen maahantuoja, joka rahtaa Suomeen erittäin mielenkiintoisia, rajoitettuja sekä tiuhaan vaihtuvia eriä Keski-Euroopasta. Bottle Capin Vili Lyytikäisen juuret ovat ehkä syvällä radiomastojen alla, mutta kosmopoliitin katse kattaa koko Euroopan.  

Bottle Capin perustaja ja tällä hetkellä ainoa työntekijä istahtaa Lahden Teerenpelin upottavalle nahkasohvalle ja ottaa pitkän, reissupölyt kurkusta huuhtelevan siemauksen bourbon-tynnyröidystä oluestaan. Takana on taas yksi matka Berliinistä Helsinkiin ja sieltä yhä Lahteen – Vili Lyytikäisen kotikaupunkiin.

“Made in Lahti”, Lyytikäinen toteaa ja suoristaa selkäänsä, kun kysyn hänen nykyistä suhdettaan mastokaupunkiin. “Kyllä Lahti on aina koti.”

Lahdesta voi sanoa myös Bottle Cap Importin tarinan alkaneen, joskin muutaman mutkan kautta. Lyytikäinen opiskeli restonomiksi Lahden ammattikorkeakoulussa viime vuosikymmenen puolivälissä ja sitä kautta tutustui alkoholibisnekseen. Myös olut löytyi koulun kautta, sillä ollessaan työharjoittelussa Irlannissa hän äkkäsi, että mallasjuoma voi maistua oikeasti hyvältä.

Tarvittiin kuitenkin Rovaniemen IT-ruuhkien kautta kulkenut ja kymmenisen vuotta kestänyt kiertoreitti, ennen kuin Vili Lyytikäinen palasi työskentelemään alkoholin parissa. Syntyi Bottle Cap Import – synnytys oli tosin kivuliaan hidas.

“Kaksi vuotta siinä kesti saada Bottle Cap paperilta toimintakuntoon. Tarpeeksi hyvien panimoiden löytäminen ja varsinkin Suomen päässä odottanut luparumba veivät aikaa. Lupahakemuksista voisin kirjoittaa jo jonkinlaisen oppaan tällä kokemuksella”, Lyytikäinen naurahtaa nyt jo selvästi helpottuneena.

Oluen varastointi osoittautui myös ongelmalliseksi, sillä parikin alan yritystä pallottelivat Bottle Capin kustannuksella ilman tyydyttävää lopputulosta. Lopulta Lyytikäinen turhautui tilanteeseen ja hankki firmalleen luvat omaan verottomaan varastoon. Se oli selvästi oikea peliliike, sillä Bottle Cap oli vihdoin auennut.

“Huono ajoitus ja huono tuuri. Siihen prosessiin sai kyllä aikaa tuhrattua liiankin kanssa, mutta onneksi se kantoi lopulta hedelmää.”

Berliini on Saksan Berliini

Berliiniin miehen vei alun perin rakkaus, ja boheemista metropolista on tullut Lyytikäisen, sekä sitä myötä myös Bottle Capin, toinen koti. Saksan pääkaupunki on ollut täydellinen näköalapaikka seurata tuoppi tanassa eurooppalaisen craft beer -kulttuurin räjähdysmäistä kasvua.

“Saksa on kokonaisuutena vielä hieman jähmeä perinteidensä kanssa, mutta Berliini on oma lukunsa. Siellä yhdistyvät maan pitkät olutperinteet sekä modernin monikulttuurinen pienpanimo-osaaminen. Toki puhtauslait (reinheitsgebot) ja muut ikivanhat perinteet ovat yhä tärkeitä, mutta lopulta 2010-lukulainen olutkulttuuri on suurin syy, miksi ylipäätään alalle lähdin”, Lyytikäinen pohtii.

Silkkaan saksalaiseen laatujuomaan Bottle Cap ei aio kuitenkaan tyytyä, sillä Lyytikäisen mukaan Keski-Eurooppa on täynnä mielenkiintoisia panimoita, joiden oluita ei Suomesta vielä saa.

“Ehkä alkuun oli ajatus tuoda pelkkiä saksalaisia oluita Suomeen, mutta nyt kun on käynyt kiertelemässä erilaisia keskieurooppalaisia oluttapahtumia ja saanut uusia kontakteja, niin olen avoin melkein kaikelle.”

Saksalaisilla oluilla Bottle Cap on kuitenkin avannut päänsä Suomessa, sillä keltanokkamaahantuojan ensimmäiset asiakkaat ovat frankfurtilainen Brauerei Flügge sekä berliiniläinen Motel. Molempien panimoiden tuotteet ovat lähteneet hyvin liikkelle ja palaute on ollut pääosin positiivista. Oikealla tiellä siis ollaan.

“Flügge valikoitui oikeastaan sen takia ensimmäiseksi panimoksi, koska se jakaa mielipiteitä. Niin pitääkin, sellainen herättää mielenkiintoa. Mielenkiintoisia hiivakokeiluja sun muita, joita rakastaa tai vihaa. Hauska sattuma oli myös, että Pien-maahantuonti järjesti kolmessa suomalaisessa kaupungissa (Jyväskylä, Oulu, Helsinki) Flüggen hanavaltauksen. Minulla ei siis ollut niissä osaa tai arpaa, mutta kuten Pienen Erkki Hämeen kanssa naureskeltiin, niin sain siitä kallisarvoista promootiota. Ilmaiseksi”, Lyytikäinen myhäilee onnenkantamoistaan.

rundi.png

Tien päälle soosseissa

Saksalaisella laadulla myös jatketaan, sillä seuraavaksi Bottle Cap on tuomassa Suomeen kaksi maan parhaimmistoon kuuluvaa panimoa. Molemmat ovat Saksan Untappd-listalla kahdeksan parhaan joukossa: romrodilainen Atelier der Braukünste on tunnettu varsinkin NEIPA-tekemisestään ja bambergilainen Blech.Brut-“taidepanimo” on myös IPA-kärjellä operoiva firma.

Molemmat käkipanijat panevat toki muitakin tyylejä, mutta Lyytikäinen luottaa alkuun IPA:n vetovoimaan. Bottle Cap on lähdössä nimittäin kiertämään Atelier der Braukünsten sekä Blech.Brutin oluiden kanssa kolmeen suomalaiseen kaupunkiin: Hoptoberfest-henkinen Lost in the Sauce -kiertue alkaa torstaina 07.11. Helsingin BrewDogista, jatkaa sieltä perjantaina Tampereen BrewDogiin ja päätösjuhlat tanssitaan Lahden Tirrassa lauantaina 09.11. Lisäinfoa Lost in the Saucesta löydät blogista sekä Facebook-tapahtumasta.

“Kiertueen tarkoituksena on tuoda toki kyseisiä panimoita ja heidän oluitaan esille, mutta samalla myös kertoa Bottle Capista. En aio jäädä kasvottomaksi maahantuojaksi, vaan pitää vähän myös ääntä itsestäni. En halua väkisin olla esillä, mutta jos orgaanisesti pystyn tekemän firmasta oman näköiseni, niin tuohan se toimintaan tietynlaista henkilökohtaista otetta. Ja kun on kyse yhden miehen yrityksestä, niin pakkohan tässä on olla monessa roolissa – ei pelkkä sähköpostiosoite tai puhelinnumero tilauslistassa”, Lyytikäinen pamauttaa tyhjän lasin Teerenpelin pöytään kuin vahvistaakseen viimeiset sanansa.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑