Bateleur Brewery ja kolme kaljaa Keniasta

Sain oluttuliaisia Afrikasta, tarkemmin Keniasta. Afrikkalainen pienpanimokulttuuri on minulle muutamaa esimerkkiä lukuunottamatta täysin vierasta, joten otin kolme Bateleur Breweryn olutta mieluusti vastaan.

Kyseessä on ilmeisen tuore panimo, sillä reittaussivustojen mukaan debyyttioluet on tösäytetty pihalle viime vuoden alkupuoliskolla. Omasta tuliaispussistani löytyi Bateleurin ensimmäisiin tuotteisiin kuuluvat Tandala Weiss Beer, Dirty Hairy sekä Bila Shaka.

Pidemmittä pulinoitta, korkit auki.

2019-10-09 11.53.44 1.jpg

Tandala Weiss Beer | 5 % | hefeweizen

Testing, tasting… Kärkeen vehnää, koska noh, se ei yleensä maistu minulle lain. Varsinkaan tämmöinen saksalaishenkinen hefeweizen.

Eikä se maistu tämäkään.

Kupariseen taittuva väri, ei sameahkon olkimainen. Tuoksukin enemmän metallilaatasta läpi puskevaa kukkaketoa kuin banaanifarmia. Epäilyttävää.

Epäilyttävän makeaa.

Maussa banaani alkaa puskemaan hieman läpi, mutta yleiskuva on silti sekainen: kukkia, kuparia, kirpeyttä ja tympeää pahvisuutta.

Melko karsea esitys. Pilalla?

Dirty Hairy | 5 % | red ale

Etiketissä seisova copper ale -alaotsikko kertoo Dirty Hairysta yllättävänkin paljon: red ja/tai amber aleksi paljastunut olut on väriltään SEKÄ maultaan oikeaoppisen “kuparinen”.

Väri on todella kaunis. Ei haalean kuparinen kuin vehnä, vaan syvän punakka.

Tuoksussa karamellimallasta, humalaa ja kevyttä yrttisyyttä. Miellyttävä.

Maku jatkaa tässäkin samoilla linjoilla: brittityyppistä punertavaa mallaspohjaa, joka tanssahtelee onnistuneesti makean ja kuivan raja-aidalla, aromihumala tukee sitruksisesti sekä hieman yrttisesti ja nimen velvoittamana taustalta voi havaita sormustillisen metallia – se istuu tyylin kuitenkin saumattomasti. Jossain taustalla paahdetaan leipää.

Maistuva “perusolut”.

Bila Shaka | 6 % | IPA

Best for last?

Bila Shaka näyttää etiketin perusteella “blackmetaliaaniselta” black IPAlta, mutta totuus on toinen: vaalean oljenkeltaista olutta, joka ei tuoksu oikeastaan yhtään miltään – hitunen makeaa, jopa purukumaista aromia leijailee jossain kaukaisuudessa.

IPA? Ei! Todella kevyt runko, kitukasvuisesta pellosta taitettua viljaa. Aromihumala luo mielikuvia tropiikista, mutta ne kuvat ovat lopulta vain valomainoksia Tjäreborgin ikkunoissa.

Katkero-osasto teroittaa onneksi oluen reunaa niin, että jälkimakuun saadaan purupintaa. Hieman sellaista pilsmäistä otetta.

Harmiton ja sinänsä puhdas olut, mutta IPAna en tätä osaa arvostaa.


Kuvat: Miia Tanner

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑