Tahroja tiskillä: Kotka on laskeutunut

Tahroja tiskillä -juttusarja yrittää valottaa ja raottaa sitä, miten festarit näyttäytyvät oluen kaatajien, kegin vaihtajien, asiakaspalvelijoiden sekä ennen kaikkea olutammattilaisten vinkkelistä. Työskentelen tiskin takana JyväskylässäLahdessaLappeenrannassa, Helsingissä, Porissa, Oulussa ja Kotkassa, joten kesään mahtuu varmasti oluen tahrimia tarinoita – tiskin takaa.

Kesän festivaalisesonki on ohi. Tahroja tiskillä -juttusarja on ohi. Tai no, ei tehdä asioista turhan dramaattisia, sillä molemmat tulevat varmasti jatkumaan joskus. Jälkimmäinen ehkä jo Mikkelissä kuun lopussa?

Festarikauden viimeiset säteet otettiin vastaan Kotkassa, missä Metsola Beer Festival valtasi Kotkan Höyrypanimon tilat syyskuun ensimmäisen viikonlopun ajaksi. Mukana yksitoista panimoa, joista itse edustin Oulun tapaan Panimoyhtiö Tujua. Teerenpelin ja Vakka-Suomen kaltaisten festarijuggernautien ohella paikalla oli myös (itselleni) tuoreempia kasvoja mm. Panimo Hoppan, Tampere Brewing & Distillingin sekä märkäkorva Joenbruun muodossa. Näiden lisäksi tiskinsä oli raahannut paikalle Salama, Humalove, Kiiski, Moose on the Loose sekä järjestävän tahon Kotka Steam Brewery. Jälkimmäisen panimotilat sijaitsevat muuten samassa rakennuksessa.

KSB_elokuu_10_web2.jpg
Kuva: Kotka Steam Brewery

Perjantai

Tapahtuma alkoi perjantaina kello 16:00. Tujun Jukka Mononen oli minua vastassa Kotkan rautatieasemalla puoli kahden jälkeen, josta nopea hotelliin checkaaminen ja kohti Höyrypanimoa, joka sijaitsee Metsolan kaupunginosassa – kolmisen kilometriä keskustasta. Höyrypanimo oli nyt ensimmäistä kertaa kolmevuotiaan Metsola Beer Festivalin tapahtuma-areenana.

Arvokkaan näköinen rakennus piilotteli asuinalueen keskellä merenrannalla köllötellen, mutta sisältä talo oli onnistuttu pilamaan konferenssikeskuksen ja vanhustentalon mieleen tuovalla mitättömyydellä. Harmi.

2019-09-08 11.38.35 2.jpg

Tujun tiski sijaitsi rakennuksen kakkoskerroksessa, jonne sinne siis puolet panimoista oli sijoitettu – toinen puolikas myi juomiaan Höyrypanimon aulassa.

Tiski oli saapuessani jo paikalla ja hanatkin miltei käyttövalmiina. Hommakseni jäi pullotuotteiden lataaminen kylmäkaappiin. Kylmäkaappiin, joka piti puhdistaa homeesta ennen kuin sinne kehtasi laittaa yhtään mitään. Melko iso ”haista paska” Hartwallilta! Toivottavasti järjestäjät laittoivat reklamaatiota eteenpäin.

Yläkerrassa ei ollut erillistä vesipistettä, eli asiakkaiden vessakäynnit ja lasien pesut piti hoitaa aulassa. Onneksi me saimme takahuoneen oven auki ja naapuri Hoppalta vesikanisterin, joten työntekijöiden ei tarvinnut jokaista vettä tarvitsevaa asiaa lähteä toimittamaan muualle.

Hauskaa muuten oli myös, että yläkerran koko anniskelutilaa peitti kokolattiamatto. Toivottavasti oluista ei jäänyt sen suurempia tahroja.

2019-09-08 11.38.32 2.jpg

Ovet auki… Ei ketään. Missään.

Alku oli todella hiljainen, keskikohta oli todella hiljainen, loppu oli todella hiljainen. Se kertokoon omaa kieltään, että erään panimon perjantain myynti ylitti hädin tuskin 200 €.

Muutamia olutharrastajia siellä, pari ulkomaalaisporukkaa tuolla, yksittäisiä tissuttelijoita täällä. Siinäpä se. Vielä kun soppaan lisää sen, että perjantaina emme saaneet minkäänlaista taustamusiikkia lyhyiden live-vetojen väleihin, niin tunnelma oli paikoin kiusallisenkin hiljainen.

(Lauantaina ”taustamusiikkiongelma” korjaantui ja kisailimme Humaloven kanssa dj-vastuusta.)

Mikä sitten mätti? Siitä muutaman asiakkaan kanssa juttelin ja miltei kaikki sanoivat samaa: ”Ei täällä kannata mitään muuta järjestää kuin Meripäivät.”

Tapahtumaa oli ilmeisesti mainostettu kiitettävästi, tapahtumabussi kuljetti ilmaiseksi keskustasta, miljöö toimi ihan riittävästi ja tunnelma oli leppoisa. Mutta ei, jostain kiikasti.

Ensimmäinen päivä oli ohi 00:00 ja saimme suurimman osan panimoväestä houkuteltua jatkoille. Karhulan Sam’s Pub piti olla ensin määränpää, mutta ajansäästöllisistä syistä valitsimme kohteeksi Soittoruokala Karoliinan. Muutama juoma siellä ja Crocodile Barin kautta Amarilloon, jonka tanssilattian panimoväki täytti komeasti ja avoimesti. Funk Soul Brothers.

Yöpalaa grilliltä ja nuorison kääpä-huuteluiden saattelemana vihdoin hoiperrellen kohti hotelli Merikotkaa. Kello oli yli viisi siinä vaiheessa…

Lauantai

Herätys soi kymmeneltä. Ja se soi kymmenen minuuttia ennen kuin havahduin.

Huh, mikä olo oli.

Mutta ei auttanut, sillä työpäivä odotti. Kaksitoista tuntia oli vielä edessä.

Lauantai seurasi alkuun perjantain kaavaa, mutta hiljalleen ihmisiä alkoi virtaamaan yhä enenevissä määrin tiluksille. Eivät myynnit edelleenkään mitään lottovoittoja olleet, mutta huomattava parannus silti. Alakerrassa en käynyt kuin pikaisesti pariin otteeseen, niin en osaa sanoa, miten siellä sujui. Toki Teerenpelin viskit ja Tampereen ginit tuli käytyä testaamassa, mutta miltei siinäpä ne kerrat.

2019-09-08 11.38.33 2.jpg
Lauantain päiväohjelmistoon kuului myös Heikki Kähkösen vetämä Höyrypanimo ennen ja nyt -paneelikeskustelu. Mielenkiintoisessa keskustelussa olivat mukana järjestävän tahon Kari-Jukka “Kärsä” Koivistoinen, olutvaikuttaja Markku Pulliainen sekä Höyrypanimon entinen työntekijä Olavi Häkkinen.

Päivä kului väsyneesti, mutta stressittömästi. Vesiastioiden tyhjennystä sekä täyttämistä, hieman siivoilua, oluen myymistä, tupakkataukoja, pari ateriaa (paikalla oli hyvin SOPP-henkinen ruokatarjonta) ja kaikkea, mitä nyt työpäivään kuuluu.

Aloimme tyhjentämään pullokaappia sekä hanoja hyvissä ajoin ja viimeisen vajaan tunnin tarjosimme vaaleita oluita puoleen hintaan. Näin takaisin kannettavaa jäi vähemmän ja myyntiäkin saatiin hieman lisättyä. Mononen kävi jopa lavalla kuuluttamassa asiasta ja minä kauppasin olutta suoraan pöytiin. Myynti vaatii… Niin, myymistä. En itse vaan osaa olla tiskin takana naama kiinni puhelimessa ja perse penkissä. Jokainen toki tyylillään.

Tavarat autoon ja näkemiin. Sain vielä kyydin Moose on the Loosen Kallelta, joten kotimatka taittui mukavassa seurassa ja ennen kaikkea nopeasti. Kiitos.

Metsola Beer Festival oli muutamista puitteistaan huolimatta juuri oikea paikka lopettaa kesän tapahtumakausi: mukavia ihmisiä, hyviä juomia sekä sopivan verkkainen työtahti.

 

 

One thought on “Tahroja tiskillä: Kotka on laskeutunut

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑