Korkinmurtajat: Onko lasivalinnalla väliä? (Olutposti)

Julkaistu Olutposti 1/19 -lehdessä.


Jos olet juomaharrastaja tai jaat sosiaalisen piirisi moisen kanssa, niin olet voinut saada luennon vääristä lasivalinnoista. Tai ehkä itse olet pitänyt tuohtuneen monologin jollekin pahaa-aavistamattomalle kanssajuojalle, joka on kehdannut kaataa barley winensa lähibaarista varastettuun naarmuiseen mainostuoppiin.

Myönnä pois, sinä se kuitenkin olit.

Koska kinastelu pikkuasioista on tyhmää ja oluen juominen kivaa, niin Korkinmurtajat päätti ottaa selvää, onko lasivalinnalla oikeasti niin iso merkitys kuin mitä puritaanisimmat olutelitistit väittävät. Onko humalanpilkkaa juoda amerikkalainen tupla-IPA Rochefort-lasista tai tynnyröity imperial stout Muumimukista? Onko sillä mitään väliä?

Testi on toteutettu Ravintola Tirrassa, Lahdessa. Koehenkilöinä Sami ja Johannes, joista ensin mainittu juo oluensa milloin mistäkin tarjoiluastiasta, jälkimmäiseltä taasen löytyy useamman kymmenen lasin kokoelma – josta tosin käyttää vain paria yksilöä.

Testilaseiksi valittiin ravintolasta löytyviä malleja: Teku, shaker, jalallinen olutlasi, yleisviinilasi sekä viihteen takia kahvikuppi.

Oluiksi valikoitui Tujun Vermont ravit 1/19 (NEIPA) sekä Etko Black Phase (american porter). Vaaleaa ja tummaa siis kotimaisilta huippupanimoilta.

Tuju Vermont ravit 1/19

Sami:

Teku tarjoilee selvästi miellyttävimmän kokemuksen. Nenää on hankala olla sekoittamatta mukaan, mutta on tämä suullekin oivin.

Jalallinen olutlasi sekä viinilasi eivät eroa toisistaan. Sekä tuoksu että maku ovat identtiset. Miellyttävähän näistä on impata. Shakerista taas ei. Bulkkikulho, joka on ymmärrettävistä syistä yleinen malli, mutta ei ”oikea” olutlasi.

Mukissa on jo käsituntuma sellainen, että asettaa ennakko-odotukset kovin matalalle. Ei tästä pitäisi kenenkään joutua makustelemaan oikeaa olutta. Ei edes muuttotalkoiden keskellä.

Johannes:

Teku on oma lasisuosikki, josta juon kotioloissa suurimman osan oluista. Sille on siis aseteltu ennakkosuosikin viittaa jo etukäteen. Eikä Teku petä: raikasta ja intensiivistä tropiikkia nousee lasista sieraimiin sekä valuu kurkkuun. Täydellinen olutkokemus.

Jalallinen olutlasi ei juuri eroa Tekusta, ainakaan maussa. Ehkä aavistuksen maltillisempi tuoksu. Viinilasin höyryistä löydänkin sitten enemmän eroja kuin Sami. Makeampi, jopa viinaisempi yleiskuva täyttää nenän.

Shakerista tuoksu on selvästi heikompi kuin edeltäjissä, liikaa makeutta siinäkin mukana. Lasin paksut reunat pilaavat kokemuksen. Puhumattakaan kahvikupista! Todella paksut reunat sekä se fakta, että et näe itse olutta, ovat liikaa… Tai liian vähän, sillä juoma häviää kuppiin tyystin. Älkää kohdelko olutta näin.

Etko Black Phase

 Sami:

Tylsän mokkainen kasa molekyylejä takertui nasaalisammalistoon ja jäi leijumaan pidemmäksi aikaa kuin maku.

Aloitin ehkä väärästä kiposta, mutta en taaskaan löydä jalallisesta olutlasista tai viinilasista yhtään mitään eroa. Hyviä peruslaseja, ehkä olut ei nyt vaan osu omaan makuun. Tai hajuun.

Jos en olisi ”pakotettu”, niin en jaksaisi kommentoida shakerista mitään. Ei säväytä suuntaan tai toiseen.

Muki säväyttää, sillä ihan kun haistaisin ”hääkahvia”. Ei siis kovin hyvä mielleyhtymä, mutta tumma olut kuitenkin toimii kahvikupissa paremmin kuin vaalea. Tai ei ehkä paremmin, vaan vahvemmin. Mielenkiintoista.

Johannes:

Teku vetää taas pisimmän korren. Intensiivinen on edelleen mainio termi kuvaamaan tuoksua. Kahvikonvehdit ja jenkkihumalointi iskevät kasvoille. Maku on tasapainoinen ja pitkä.

Jalallinen olutlasi on taas kuin Tekun pikkuveli. Ei häviä maussa, mutta tuoksu on asteen verran maltillisempi. Viinilasissa on löydettävissä vienoa parfyymisyyttä, en tiedä onko se hyvä vai huono elementti. Kuitenkin selkeästi erilainen tuoksu kuin edeltäjissään.

Shaker on hyvin vaimea nenässä, mutta suussa homma löytää raiteilleen. Hyvin perus kokonaisuus.

Loppuun vielä kahvikuppi. Tuoksu on samaan aikaan olematon ja epämiellyttävän rautainen. Maku petraa todella ja tuntuu, että se on miltei vahvimpana esillä näistä kaikista astioista. Tuoksun kehnouden ja oluen maistuvuuden ero on tässä suurimmillaan.


Onko laseissa siis eroja? Tämän minitestin perusteella kyllä. Oluen maut eivät mitenkään voimakkaasti muuttuneet tarjoiluastiasta toiseen siirryttäessä, mutta tuoksun kohdalla eroavaisuudet olivat paikoin radikaalejakin. Et siis tarvitse mittavaa lasikokoelmaa juodaksesi hyviä oluita, mutta suosittelen hommaamaan yksi tai kaksi laadukasta yleislasia, jotta juomasi herkät aromit pääsevät parhaiten esille.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑