Oluttyyli: Barley wine + Panimoyhtiö Tujun resepti (Olutposti)

Julkaistu Olutposti 01/19 -lehdessä. 


Se ei ole viiniä.

”Barley wine -nimeä käytetään panimojen vahvimmista oluista”, näin seisoo suomenkielisessä Wikipediassa. Väittämähän ei tietysti pidä paikkaansa, mutta se kertoo omaa kieltään siitä, miten vieras tyylilaji barley wine lopulta Suomessa on. Sen korkea alkoholipitoisuus (yleensä 8–12 %) yhdistettynä wine-sanaan herättää kummastusta olutmaailman ulkopuolella ja moni kokee tyylin vain yhtenä ”viinaolut”-varianttina. Kotimaisten panimoiden ohraviinit ovatkin usein kertaluontoisia kokeiluja, sillä markkinat ovat kovin rajalliset.

Olutharrastajien parissa barley wine tunnetaan kuitenkin hyvin. Se on big beer, josta ollaan valmiita maksamaan isojakin summia. Maltaita, jos sallitte sanaleikin. Sen usein jyhkeän maltainen runko, kuivahedelmäisen monipuolinen makumaailma, toffeemaisena venyvä makeus sekä lämmittävä alkoholisuus ovat haluttuja elementtejä kiireettömän nautiskelijan aromilasissa.

Samojen elementtien takia barley wine on myös erittäin suosittu tynnyröitävä tyyli, sillä se imee itseensä esimerkiksi viski- tai viinitynnyrien vahvat maut hävittämättä kuitenkaan liikaa omaa persoonaansa lopputuotteessa.

Barley wine ikääntyy kauniisti, joten tyyliniekalle kannattaa antaa aikaa avautua.

Rapakon taakse

Oluttyylin alkusanat on lausuttu jo antiikin Kreikassa, mutta virallisesti sen historia alkaa Englannista. Bass Brewery julkaisi ensimmäisen barley wine -nimeä kantaneen oluen, Bass No. 1 Barley Winen, vuonna 1870.

Mikään hitti oluttyyli ei kuitenkaan ikinä ollut. Ei ennen kuin se jakautui vuosisataa myöhemmin, tarkemmin vuonna 1975. Perienglantilainen olut löysi itselleen kilpailijan USA:sta, kun Anchor Brewingin ”Fritz” Maytag sai Englannin-turneensa jälkeen kipinän modernisoida barley winen makumaailmaa. Tai barleywinen, tai barleywine-style alen. Varsinkin jälkimmäistä muotoa on käytetty USA:ssa aktiivisesti – sillä on yritetty alleviivata asiakkaille kyseessä olevan todellakin olut, ei viini. Nuo amerikkalaiset…

Barleywine-style alena opittiin tuntemaan myös Anchorin ensimmäinen amerikkalaistunut ohraviini. Old Foghorn on ansainnut klassikkostatuksensa, sillä se on perusta, jolle koko tyylilajin maine on vielä nykypäivänäkin rakennettu.

Siinä missä englantilainen “old ale” luotti perinteisiin, amerikkalaiset kollegat alkoivat kyllästämään barley winejaan moderneilla humalalajikkeilla, ja 2000-luvulle tultaessa myös kaikenkarvaisilla mausteilla. Humala ja sen vahva asema onkin erottavin tekijä englantilaisen sekä amerikkalaisen version välillä – jälkimmäisen rooli esimerkiksi tupla-IPAn synnytystalkoissa on ilmeinen.

Ohran lisäksi barley winessa voidaan käyttää runsaasti myös vehnää tai ruista, joiden myötä olutta saatetaan kutsua wheat wine – tai rye wine -termeillä.

Barley wine on parhaimmillaan sellaisenaan nautittuna, mutta ruokapöydässä se toimii oivana sijaisena vaikkapa portviinille. Suositeltu tarjoilulämpötila on 14–18 °C, mutta en sano, että olisi väärin juoda ohraviini huoneenlämpöisenäkään.


Resepti:

”Barley wine on monenkirjava, useita eri tyylisuuntauksia sisäänsä kätkevä, vahva pimeiden talvi-iltojen lämmittäjä. Oheinen resepti edustaa kuivempaa ja katkerampaa sekä havuisan greippisesti humaloitua amerikkalais-lappeenrantalaista näkemystä aiheesta.”

Tuomas Mäkiniemi / Panimoyhtiö Tuju

God Hates Barley Wine

Maltaat:

Pale ale malt 80%

Munich light 12,5%

Caramel pale 2,5%

Caramel 150 2,5%

Special B 2,5%

Mash temp 65c 60min

Original gravity 1.095

Humalat:

Columbus 60 IBU 60min

Chinook whirlpool 90c 3g/litra

Cascade whirlpool 90c 2g/litra

Hiiva:

US-05/Wyeast 1056/WLP001/tms. chico-kanta. Reilu hiivaus vahvaan vierteeseen, ravinteiden käyttö myös suositeltavaa (esim. Lallemand yeast nutrient). Pullotuksen jälkeen anna kypsyä rauhassa useamman kuukauden ajan tasaisessa lämpötilassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑