Gabriel 1763 – Porvoon parasta (pakaste)pizzaa?

Porvoo on melkoinen kliseekimppu, mitä tulee ruoka- ja juomabloggaajien sekä muiden lifestyle-loisten kotimaan kohteisiin. Ja mitä isot edellä… Eli Porvoo valikoitui vihdoin myös oman (krapula)illalliseni miljööksi.

Sunnuntai on Suomessa, varsinkin isojen kaupunkien ulkopuolella, hieman haastava ruokailupäivä, sillä jos ravintolat ylipäätään ovat auki, niin ovet sulkeutuvat jo iltapäivästä/alkuillasta.

Vanhan kaupungin ytimessä, Raatihuoneentorin laitamilla sijaitseva Gabriel 1763 oli kuitenkin auki kahdeksaan saakka ja koska sen arvostelut olivat pääpiirteittään kehuvia, niin valinta oli helpohko. Viimeistään muutaman kirjoittajan “Porvoon parasta pizzaa” -hehkutukset löivät valinnan lukkoon.

Mutta kuten tulin taas kerran oppimaan, “kansan syvien rivien” makunystyröihin ei pitäisi ikinä luottaa. Palataan siihen kuitenkin hetken päästä.

sisältä.jpg

Astuimme historiallisessa rakennuksessa (Porvoon pormestari Gabriel Hagertin vuonna 1763 rakennuttama) sijaitsevaan ravintolaan sisään ja vaikka ruokailijoita olikin paikalla runsaasti, niin meille löytyi Gabrielin paras pöytä: nurkka- JA ikkunapöytä. Alku vaikutti lupaavalta.

Viihtyisä, idyllinen. Nämä kaksi sanaa kirjoitin heti muistiinpanoihini. Minimalismia ja krumeluuria sopivassa suhteessa, bistroa ja fine diningia. Baaritiskillä istuvat hahmot loivat tilaan myös pubimaista tunnelmaa. Viihtyisä, idyllinen.

Tilauksemme otettiin vastaan ripeästi, ja palvelu pelasi muutenkin sujuvasti. Asia johon en juurikaan kiinnitä ravintoloissa huomiota, jos se toimii.

Tähän saakka kaikki oli siis hyvin.

Nyt tulee se iso paha MUTTA. Hintaan kuulunut alkusalaatti sisälsi paikoin massiivisen kokoiseksi jätettyjä kaalinpaloja sekä rucolaa. Ei muuta.

Juomaksi tilatut talon lemonadet tarjoilivat sitruunan ja mintun hieman liian makeana yhdistelmänä, eli raikkautta olisin kaivannut rutkasti lisää.

Gabriel 1763 on myös teettänyt kaksi omaa olutta Hopping Brewstersilla; pale ale sekä stout. Itse jätin kuitenkin tällä retkellä alkoholit juomatta.

pizza.jpg

Viereiseen pöytään istahti pariskunta ja tuuletin möykkäröi lattialla: krapula-ahdistus alkoi nostamaan päätään.

Antikliimaksi koettiin viimeistään siinä vaiheessa, kun pizza vihdoin saapui pöytään. Huomasin heti, että nyt oltiin todella kaukana pannupizzamaisesta pohjasta, jota netin arvostelusivustoilla oltiin kehuttu. Sen näki, sen tunsi, sen maistoi: kyseessä oli pakastepohja. Tai jos ei ollut, niin Gabrielin kokki oli onnistunut täydellisesti luodessaan Dr. Oetkerin Ristorante-kopion. Rapeaa keksimäisyyttä ja tympeää pahvisuutta.

Voi vittu!

Maut olivat onneksi kunnossa, joten pizza meni alas ilman sen suurempia mutinoita. Varsinkin tuoreen makuisten jättikatkarapujen, tillin sekä jalapeno-jogurttikastikkeen liitto oli kaunis. Pehmeitä, mutta silti tarpeeksi purevia makuja. Söderskär-niminen pizza sisälsi lisäksi manchegoa, terttutomaattia ja tuoretta basilikaa.

Tomaattikastiketta en varsinaisesti jäänyt kaipaamaan, mutta ehkä menussa voisi olla maininta sen puutteesta. Voi olla, että yhdessäkään Gabrielin pizzassa ei tomaattikastiketta erikseen ole, varsinkin kun listan jokaisesta nimikkeestä tuntuu löytyvän jotain muuta kastiketta tai sen tapaista.

Mutta vielä siitä pohjasta, se on kuitenkin pizzan… Niin, pohja! Sen päälle koko ruoka rakentuu. Ja vielä enemmän korpeaa se, että maksoin pakastepizzasta kuusitoista euroa.

Kiitos.

Seuralaisen lohi oli ollut maistuvaa, mutta kasvikset mauttomia ja vetisiä. Eli maksoimme vajaa viisikymmentä euroa pakastepizzasta, puoliksi maistuvasta lohiannoksesta sekä kahdesta liian makeasta lemonadesta.

Syökää jossain muualla, kun vierailette Porvoossa.

Kiitos vielä kerran.


Saisiko olla lisää pizzaa? Lue myös nämä jutut

loppu.jpg

 

 

 

 

4 thoughts on “Gabriel 1763 – Porvoon parasta (pakaste)pizzaa?

Add yours

 1. Hei, en nyt oikein saanut irti tästä sinun tekstistäsi sitä, että missä on sanottu pohjan olevan pannupitsa.. Kyseinen rafla ei edes itse missään markkinoi sitä pannupohjana. Ainut mikä löytyi niin Nyt-liite on niin kirjoittanut “Porvoolaisten suosikkiravintola on Gabriel 1763, jonka erikoisuus ovat erikoiset pizzat. Niissä on pannupitsapohja sekä tolkuton määrä erilaisia täytteitä päällä. Helsingin Sanomien NYT-liite 26.7.2015″ Sekä tuo sinun mainitsema tomaattikastike niin eipä tuota tarvitse erikseen mainita että se puuttuu. Kyse ei ole kuitenkaan mistään kebulasta. Pidän paljon kirjoituksistasi mutta tämä oli kyllä aika sanomaton jurina vailla sen parempaa tutustumista aiheeseen. Tekstit oluista niin niistä hyvät pisteet!

  Like

  1. Moi,

   esim. Tripadvisorissa mainitaan parissakin arviossa pannupizzamainen pohja. Siitä ja tuosta mainitsemastasi jutusta se jäi mieleen.

   Ja kuuluukoo mielestäsi vain “kebulapizzoihin” tomaattikastike? Jos haluan tilata pizza biancon, niin sitten tilaan. Muuten odotan defaulttina tomaattikastiketta pizzaan. Eri mieltä saa toki olla.

   Yhtä kaikki, Gabriel oli nyt vaan yksinkertaisesti paska kokemus.

   Kiitos kuitenkin palautteestasi. Niitä on aina kiva kuulla, oli ne sitten positiivisia tai negatiivisia.

   – Teemu

   Like

   1. Tuo kebula nyt oli ehkä vähän liian kaukaa haettu omaan tekstiini, joten pahoittelut siitä. Hain vain eri ääripäät pitsoille ja meinasin sillä sitä, että heidän ns. “Gourmet” lätyt jotka nimestä voi päätellä niin tuskin tuota tomaattikastiketta sisältää. Olen itse käynyt syömässä pari kertaa ja ruoka on ollut hyvää mutta hinta taattua Porvoota.

    Mietin itse tuota pannupitsamaista pohjaa että mikä se mahtaa olla. Minusta se joko on tai ei ole pohjana.

    Mutta kaikki ovat makuasioita mistä voi aina kiistellä ja loputtomasti.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑