Arkistojen aarteita: Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Port Charlotte)

Eikös kuusi kuukautta ole ihan sopiva kypsytysaika olutarviolle? Arvioitava olutkin oli kuitenkin jo useamman vuoden ikäinen.

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Port Charlotte) oli olutvarastoni viimeinen pullo. Tietynlainen virtsanpylväs siis.

Päätin tovi sitten lopettaa oluen “tikkaamisen” sekä sen varastoinnin, ja se on ollut erittäin hyvä päätös. Olut muuttui taas hauskaksi, kun ei enää tarvinnut metsästää psykoosissa uusia merkintöjä listoihin tai tutkia tähtikarttoja löytääkseen optimaalisen hetken juoda tietyn ikäinen pullote. Nyt paras aika juoda mikä tahansa olut on… milloin nyt mikäkin.

Do what thou wilt. 

Viime jouluna huvitti siis juoda Port Charlotte -tynnyröity imperial stout Hollannin ykköspanimolta, Emelisseltä. Kyllä, mielestäni Emelisse pesee parhaimmillaan mäskiastioita esimerkiksi maineikkaalla De Molenilla.

Port Charlotte oli viskitislaamo, joka toimi legendaarisella Islayn “turvesavujen saarella”. Sen toiminta päättyi 1929, mutta vuonna 2009 Port Charlotten brändin elvytti naapuritislaamo Bruichladdich. Voisikin siis arvella (no shit, Matlock), että tämä olut on kypsytetty “revival”-tynnyreissä.

Juodaanpa sitten, ettei mene ihan jaaritteluksi.

Tuoksu oli huikea jo lasiin kaadettaessa: kuin todella paahteista kahvia Islay-aateloinnilla. Ah, tästä minä nautin.

Maussa viski löi, se söi – muita makuja. Hyvää, kyllä, mutta Emelissen mainio imperial stout -pohja katosi jonnekin dramin pohjalle. Kahvisuutta, nahkaakin, kuivan ja makean rajapinnoilla tanssivaa konvehtisuutta, MUTTA: se kaikki oli valeltu viskillä ja lopputulos oli… Niin, viskinen. Islayviskinen. Savuviskinen. Turveviskinen.

Lämpimämä olut alkoi tuottamaan myös salmiakkisia elementtejä ja loppulasi maistui salmarin sekä savuviskin hybridiltä. Vahvat maut eivät kuitenkaan eläneet sovussa, vaan sota oli helvettiä.

Puolikas, tai jopa kolmannes, annos olisi piisannut, sillä pullon tyhjentäminen yksin napsasi jo hieman liian pitkän pätkän illanvietosta. Iso ja raskas olut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑