Pettola Lorenzo – ”Tämmösen ravintolan haluun heti Lahteen”

Pizzaa ja bissee? Ei, vaan pizzaa ja cocktaileja. Keväällä Jyväskylän Torikeskukseen avautunut Pettola Lorenzo on päättänyt yhdistää kaksi herkullista asiaa yhden katon alle, mutta miten ravintola on onnistunut parituksessaan?

OlutSataman toinen päivä oli alkanut hieman takellellen ja vartalo kaipasi ravintoa. Olin kysellyt somessa suosituksia jyväskyläläisten pizzojen äärelle, ja vaikka moneen otteeseen vinkattu Bella Roma onkin klassinen ravintola, niin kaipasin jotain uutta. Sitä jotain uutta esitteli Grigorjew-kotipanimo, joka suositteli minulle Instagramissa Pettola Lorenzoa sanoin ”erinomaiset täytteet ja rento meininki”.

Ihan noin helpolla minua ei myyty, mutta vilkaisu Pettolan kotisivuille teki vaikutuksen; napolilaistyylistä pizzaa, cocktaileja ja viikonloppuisin bailausta yöhön asti tiskijukkien tanssittamana. ”Tämmösen ravintolan haluun heti Lahteen”, viestitin oitis eräälle pizzaentusiastille.

Lauantaiaamupäivästä Pettola Lorenzo vaikutti hieman uneliaalta, mikä sopi omaan olotilaan täydellisesti. Astuin Torikeskuksen ovista sisään ja istahdin ikkunapöytään. Nopea silmäys ympärille. Minimalistisen tyylikäs sekä moderni sisustus. Huolitellun rento miljöö. Cocktailtiski ja avoimeksi jätetty pizzanpaistopiste olivat eri puolella ravintolaa, mikä pitää huolen siitä, että “paistokäryt” eivät sotkeudu cocktailien paikoin herkkään makumaailmaan. Tai näin asian järkeilin, voin puhua ihan täyttä soopaakin.

2019-06-17 02.03.49 1.jpg

Yhdessä pöydässä aterioi isompi seurue, muuten paikka oli vielä tyhjänä. Sekin sopi mainiosti, ja palvelu oli sen myötä ripeää. Myös hyvällä tavalla tuttavallista, ei kuitenkaan mitään ”ÄIÄ ansaitsee tän chillisti bro” -osastoa. Onneksi oltiin Keski-Suomessa.

Tilasin margheritan, taas kerran, ja tarjoilijan suosituksesta sille sopivan cocktailin. Koska pitihän se testata, että onko cocktail ihan oikeasti relevantti ruokajuoma pizzalle. Juomasekoituksen ainesosia en harmikseni kirjoittanut muistiin, mutta ananasta ja jotain hieman puraisevampaa (pippuri?) se ainakin sisälsi. Raikasta pyysin ja sitä sain, hieman jopa neipamainen kokonaisuus ananaksineen ja greippeineen – läpitunkemattoman sameaa väriään myöten. Myös ayran tuli ajoittain mieleen. Nappivalinta!

Pizza saapui rivakasti pöytään, jopa liian rivakasti, sillä pieni lepohetki olisi tehnyt tulikuumalle ruoalle terää. Terää en kuitenkaan vielä käyttänyt, vaan annoin pizzan vetäytyä hetken.

Taustamusiikkina kujersi jotain vanhahkoa mustaa rytmimusiikkia, joka sekoittui Väinönkadun tietyömaan teolliseen kolinaan soljuvasti. Toki tietyömaat ja kauppakeskusmiljööt luovat ravintolaan kuin ravintolaan tiettyä hektisyyttä, mutta kuten pari viikkoa sitten Redissä, niin ei se Jyväskylässäkään noussut kynnyskysymykseksi. ”Industriaalista Italiaa” kirjoitin muistiinpanoihini. Miksi? Sitä en enää muista.

2019-06-17 02.03.49 2.jpg

Ruoka oli tuumaustaukoni aikana ehtinyt huokaista hetken, joten bon appétit. Melko jämäkkä pizza, eli siis pohja kantoi ja tomaattia oli annosteltu päälle kastikkeena, ei keittona. Hyvä niin.

Kivaa hapokkuutta kastikkeessa ja sen vastapainona kevyt makeus. Hyvin kevyt.

Kevyttä ei kuitenkaan ollut suolaus. Rakastan suolaa, mutta Pettolan kokki oli tösäyttänyt sitä sekaan ison pojan lusikalla… Vai oliko sittenkään? Ensimmäisen viipaleen jälkeen nimittäin tuntui, että suolaa oli yhä reilusti, mutta se oli täydellisessä balanssissa muiden hennohkojen makujen kanssa.

Reunoihin oli saatu oikeaoppisesti makua mukaan, mutta niiden koostumus oli jopa liian sitkoinen (voiko olla?). Pieni rapeus olisi tehnyt ihmeitä.

Hyvin maukas ja onnistunut kokonaisuus lopulta ja jos margherita kertoo pizzerian tason, niin sanottakoon, että kyllä Pettola Lorenzo tällä näytöksellä on ”periferian” kärkitasoa. Helsinkiin on kuitenkin vielä matkaa – autolla 269 kilometriä.

Ai niin, hinta varmasti kiinnostaa? Pizza ja cocktail yhteensä noin 24 euroa. Kutsuisin kohtuulliseksi.

Edelleen: ”Tämmösen ravintolan haluun heti Lahteen.”

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑