Tapaus Hämeenmaa + Ant Farmin uutuudet

Minun piti olla viime viikolla töissä Hämeenmaan palkkaamana. Oli sovittu, että pidän Amarillon sekä Butcher & Bankerin henkilökunnalle olutvetoisen virkistyspäivän. Sitten kaikki kusi.

Virkistyspäiväideaa oli puitu jo alkutalvesta ja esittämäni ajatukset olivat saaneet yhteyshenkilöni kiinnostuksen heräämään. Pidimme asiasta virallisen palaverin vuodenvaihteen jälkeen, jossa oli mukana myös talon johtoa.

Yksityiskohdat saatiin kohdilleen ja minä aloin järjestelemään päivää. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti hyvältä: vihreää valoa oli näytetty, minulle oli kerrottu budjetti, jolla pelataan ja oma palkkanikin olisi ollut ihan riittävän kokoinen.

Tarkoitus oli siis vuokrata linja-auto, joka olisi vienyt henkilökunnan ensin Teerenpelin ja sitten Kanavan Panimon tiluksille. Siirtymillä olisi ollut tarjolla kevyttä tastingia ja/tai koulutusta oluista.

Linjabiilin sain hyvään hintaan ja Kanavan Panimo oli mukana myös mieluusti. Teerenpelille tapahtuma ei sopinut kalenteriin, mutta varasuunnitelmana olin kuljettamassa porukan Ant Farmille kotiolutkoulutukseen.

Siinä tein ensimmäisen virheen. Tai toisen.

Tähän saakka kaikki sujui muitta mutkitta, mutta sitten iski radiohiljaisuus. Parin viikon vastaamattomuus. Punaiset liput alkoivat toki liehua, mutta jatkoin silti eteenpäin, sillä kaikki oli nyt valmista virkistyspäivää varten…

…kunnes ei enää ollut. Sain vihdoin yhteishenkilöön kontaktin, joka kertoi, ettei ole enää talossa töissä. Hän antoi minulle palaverissa myös mukana olleen päällikön numeron ja siinä se. Ei selittelyjä, ei mitään muuta. Parin päivän päästä sain kiinni myös tuon päällikön, joka sanoi lyhyesti ja ytimekkäästi retken olevan peruttu.

Tässä vaiheessa tajusin ensimmäistä kertaa, että minulla olisi pitänyt olla mustaa valkoisella. Päätin silti viedä projektin katkeraan loppuu saakka ja otin yhteyttä seuraavalle johtoportaalle.

Esitin asiani ja paljastui, että hän on se, kuka vastaa rahakirstusta. ”Nyt on oikea henkilö lankojen päässä”, ajattelin.

Ei muuten ollut.

Sävy oli ylimielinen ja jopa syyttävä. Hän selitti vain ”alustavista sopimuksista”, joista kuuli vasta nyt ensimmäistä kertaa. Mitään ei oltu hänen näkökulmastaan lyöty lukkoon ja kaikesta pystyi vielä perääntymään.

Tajusin toisen kerran, että olen heikoilla jäillä ilman kirjallista sopimusta. Varsinkin kun minun palkastani oli puhuttu vain suullisesti. Tai noh, suullisesti oli sovittu myös iso osa retken muista yksityiskohdista.

Yritin selventää päivän kulkua ja että miten paljon olin jo käyttänyt aikaa sekä vaivaa reissun järjestämiseen. Toisesta päästä alkoi kuulua kuitenkin kummia: ”Naisethan eivät juo olutta, joten voisitko vetää siideritastingin 40 ihmiselle”. Hän myös kyseenalaisti roolini (=miksi saisin palkkaa?) sekä motivaationi hoitaa yleensä koko virkistyspäivä. Kaiken huipuksi kyseinen henkilö piti Ant Farmia, siis kotiolutkollektiivia, ravintoloidensa kilpailijana. MITÄ!?

Tässä vaiheessa tajusin hävinneeni ja verenkeittimeni oli napsahtanut päälle jo aivan liian monta kertaa. Motivaatio kuoli nyt viimeistään. Olin muutenkin hieman arvellen lähtenyt kaihtamani ison ketjun palvelukseen ja nyt kun keskustelu meni täysin hedelmättömäksi, niin päätin nostaa nyrkin asemesta valkoisen lipun ilmaan.

Sain sovittua, että Hämeenmaa maksaa linjabiilin ja ajelee sillä vaikka pillurallia sen neljä tuntia. Lupasin myös antaa heille Kanavan Panimon yhteystiedot, tekivät he niillä sitten mitä halusivat.

Minä ja Ant Farm jäimme siis nuolemaan rahattomia näppejämme tässä farssissa. Tarinan opetus onkin: TEE SOPIMUS. Mustaa valkoiselle, hyvä ihminen. Tämä muistutuksena ennen kaikkea itselleni, jos ikinä enää hyppään punkkaan kasvottoman ketjubehemotin kanssa.


Huolet kuitenkin liukenevat usein tuopin pohjalle ja koska Ant Farm oli varattu meille, niin päätimme pitää siellä Lahen Aikojen sunnarit. Paljon olutta, vähän asiaa.

1970-01-01 02.00.00 38.jpg

Wit, 5,5 %

Sameaa, jopa neipamaisen nättiä. Mandariini puski läpi todella selvästi, ei dominoivasti, vaan just eikä melkein. Mandariinia olikin käytetty, mehuna sekä humalana (Mandarina Bavaria). Runko oli todella tuhti prosentteihin nähden. Oluen tekijän, Kari Puttosen, mukaan raikastavaa keveyttä onkin tarkoitus lisätä (vähentää?) seuraavaan erään, sillä witistä on tarkoitus tulla Ant Farmin seuraava kaupallinen yhteistyö. Mitä, missä, milloin? Sitä en voi vielä kertoa.

Berliner weisse, 3,8 %

Farmin Mikko Leskinen on onnistunut monesti hapanoluissa miltei täydellisesti, joten miehen uusi berliner weisse olikin mieluinen yllätys hanaston täytteenä.

Ei mausteita – elementti, jota voi nykyään pitää erikoisuutena. Hersbrucker ja Sorachi Ace kuivahumalina. Harmahtavan sameaa, rumaa, mutta jo toisen lasillisen kohdalla väri kirkastui selkeästi.

Hapanta oli, sellaista hyvää vatsahappoa. Sitrusta viljalti. Suu kuivui ja haukkoi lisää. Lämmetessään olut näyttäytyi myös hieman valkoviinimäisenä, liekö sitten humalien ansiota? Hieno olut taas Mikolta.

2 thoughts on “Tapaus Hämeenmaa + Ant Farmin uutuudet

Add yours

 1. On ihan normaali käytäntö pyytää tarjousta, kilpailuttaa ja punnita vaihtoehtoja oli sitten kyseessä yksityiset juhlat, firman virkistyspäivät, polttarit ym. Tarjouksen pyytäminen EI ikinä sido kuluttajaa mihinkään palveluun. Ja jos sitoo, tulee palveluntarjoajalla asiasta laadittu ilmoitus nettisivuilla, sähköpostin välityksellä ym “peruutukset tulee tehdä 24h kuluessa, peruuttamattomista ja tai liian myöhään perutetuista varauksista veloitetaan X summa”.
  Mahtavasti olet pukenut yllesi marttyyrin viitan.
  Toivotan onnea yrittäjyytesi/palveluntarjoajan urallesi😂😂😂

  Like

  1. Moi,

   Valideja pointteja ehdottomasti. En lähde väittämään vastaan.

   Tässä nyt oli vaan hieman eri asiasta kysymys, sillä kaikki oli jo sovittu kertaalleen kättä päälle -meiningillä. Ja suullinen sopimus on kuitenkin sopimus. Nyt vaan kävi hiton huono säkä, kun henkilöstö vaihtui kesken kaiken, ja sopimusta ei yhtäkkiä ollutkaan. Olisi pitänyt toki toimia toisin, mutta turha jossitella.

   Marttyyri voin toki olla, mutta tuntui tärkeältä julkaista tämä juttu, koska tiedän, että näitä on sattunut muillekin. Ehkä emme ole siis tarpeeksi valistuneita.

   Kiitos onnen toivotuksistasi, niitä ehdottomasti tällä meinigillä tarvitaan.

   – Teemu

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑