Ruosniemi Vuorineuvos Salted Caramel – ”omnipolloaaninen sivumakukalja”

Kaksi vuotta sitten ihastuin Ruosniemen Salted Carameliin, miltei 10-prosenttiseen imperial stoutiin, joka oli maustettu nimensä mukaisesti karamellilla (kinuski?) sekä suolalla. Salted Caramel oli Oluthuoneiden kuukauden oluena tammikuussa 2017 ja muistan juoneeni sitä Angleterressä peräti kolme tuopillista putkeen. Niin hyvää se oli.

Vanhalla blogipohjalla kuvailen olutta seuraavasti:

Suolaista ja makeaa; suolaista toffeeta sekä makeaa salmiakkia. Paksua ja pehmeää tököttiä, rikasta kahvisuutta leivoksen kera, hiven hedelmää ja lopussa viljalti pekonimaista savuisuutta. Todella herkullinen olut, maan parhaimmistoa. 

Olinkin siis iloinen, kun näin tutun nimen Alkon vuosittaisen pienpanimokattauksen listoilla. Vielä iloisemmaksi tulin, kun Porista saapui minulle lahjuspaketti, jossa tätä mustaa kultaa oli pullollinen. Selvää säästöä!

Vai onko se mustaa kultaa enää sittenkään? Vuorineuvos-sarjan alle siirtynyt Salted Caramel vaikuttaa kyllä etukäteistietojen perusteella siltä kahden vuoden takaiselta ihastukselta, mutta mikä on totuus? Etiketissä mutristeleva yksi panimon kymmenistä Anteista näyttää ainakin huolestuneelta. Pitäisikö minunkin olla?

Ei.

HUH! Jopa omnipolloaaninen leivosmaisuus iskee naamalle. Mutta ei esanssimaisesti vaan ”luomusti”. Kinuskilla päällystettyjä mokkapaloja pienillä suolakiteillä koristeltuna. Siinä tuoksu pähkinä(suklaa)nkuoressa.

Maku vaatii paljon, mutta antaa vielä enemmän. Salted Caramel nauttii, kun siitä nautitaan. Pitkään ja hitaasti.

Oluen runko on kurvikas kuin Kardashianilla. Se on päällystetty paahteisella kahvilla, kostealla kuivakakulla, suklaakuorrutteisella lakritsilla, irstaasti venyvällä toffeella ja viimeistelty sormisuolalla sekä juuri oikeasta kohdasta puraisevalla katkerolla. (Savua tai salmiakkia en enää löytänyt.) Ja jos malttaa mielensä, niin Salted Caramel avautuu lopussa vielä vadelmahilloisen keimailevana.

Vuorineuvos Salted Caramel on lahtelaisittain sanottuna ”sivumakukalja”, kansainvälisen tason sellainen. Vaikka Ruosniemi on näiden ISOJEN oluiden kohdalla loistanut aiemminkin, niin kyllä tässä nyt puhutaan panimon lippulaivatuotteesta.

 

One thought on “Ruosniemi Vuorineuvos Salted Caramel – ”omnipolloaaninen sivumakukalja”

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑