Olutposti: ÄLÄ leiki viskillä

Uisge-tapahtuman kunniaksi arkistojen aarteena viskiaiheinen “kieltolista”. Julkaistu Olutposti 3/18 -lehdessä. 


ÄLÄ laita viskiin jäitä

Varsinkin jos kyseessä on ns. laatuviski. Jääpalat pilaavat viskin paikoin kovin herkätkin nyanssit ja lisäksi ne turruttavat makuhermoja. Lisää mieluummin tilkka kädenlämpöistä vettä, jolloin se avaa juoman, eritoten cask strenght -vahvuisen, makuja.

ÄLÄ yleistä viskejä

Single malt, blended, skottilainen, saarelaisviski, irlantilainen, japanilainen, Tennesseevisky, bourbon… Viski-termin alle mahtuu tynnyreittäin alatermejä, joiden makumaailmat eroavat hurjasti toisistaan. Älä siis tuomitse viskiä yhden Jack Daniel’s -lasillisen (tähän ne jääpalat sopivat!) perusteella.

ÄLÄ juo väärästä lasista

Useissa anniskeluravintoloissa viski tarjoillaan suoraseinäisestä grogilasista, mutta jos vaan mahdollista, niin vältä niitä. Viskin aromit vaativat ylöspäin kapenevan lasin, snifterin, antautuakseen täydellisesti nauttijansa aisteille. Oma suosikkini on Glencairnin viskilasi.

ÄLÄ juo pelkästään yhtä tyyliä

Tämä on muistisääntö, jonka itse unohdan usein. En ole viskiharrastaja, joten silloin tällöin kun mieleni tekee ”elämän vettä”, niin turvaudun järjestään Islay-alueen turvesavuisiin juomiin. Mutta älkää tehkö kuten minä teen, vaan kuten minä sanon. Maailma on täynnä monenmoisia upeita viskejä, jotka tykkäävät siitä, kun niitä juodaan.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑