Kanavan Panimo Celtic Gose – sano viskiaromi, kun haluat hyvää

Viski ja olut. Siinä vasta pari. Yleensä tosin yhdistän viski(kypsytykse)n kunnon imperial stout -mönjään, en hapanolueen. Nyt sellainen on kuitenkin nenän edessä. Viskinen gose. Whisky sour? Voiko se toimia?

Uisge-festivaali alkaa tänään Vanhalla ylioppilastalolla. Helsingissä siis. Vaikka nimi viittaa vahvasti viskiin, niin esillä on muitakin juomia kuten vaikkapa rommia sekä tietysti myös olutta – sukulaisiahan tässä ollaan.

Pikkulinnun tiskillä on tarjolla tapahtuman virallinen olut, festariolut, jonka se on tilannut Kanavan Panimolta. Kanavahan kuuluu Pikkulinnun jakelemiin panimoihin, jos joku ei tiennyt.

Vääksyläiset ovat parin viime vuoden aikana nousseet Suomen kovimpien gose-tehtailijoiden joukkoon, joten on luonnollista, että Uisge-olutkin on gose. Mutta että viskinen sellainen? Toki se tapahtuman luonteeseen sopii, mutta silti. Epäilyttää.

Kun sain lahjuspullot käteeni, niin samalla panimon Jukka mainitsi, että käyttävät oluestaan ”viskiaromisoitu gose” -mainoslausetta, koska viskin ja oluen liitto on ollut myrskyinen Suomen alkoholilainsäädännön takia. Mennään siis sillä. Eikä Celtic Gosea ole muutenkaan missään tynnyrissä pyöräytelty, vaan uitettu pari viikkoa viskikyllästettyjen tammilastujen seassa. Itse viskistä minulla ei ole tietoa, mutta kun puhutaan savuisesta ja skotlantilaisesta samassa lauseessa, niin väkisinkin ajatukset karkaavat Islayn suuntaan. Ja sehän sopii, sillä saaren nektarit ovat kaltaiselleni amatöörille niitä mieluisimpia.

Kanavan gose-pohja on hoksattu hyväksi jo moneen otteeseen, mutta tällä kertaa vääksyläiset eivät ole luottaneet vanhaan ja toimivaan. Vahvuus on nostettu 4,7-prosenttiseksi (aiemmat 3,5%), eikä ainesosaluettelossa lue esimerkiksi korianterista, sitruunamehusta tai edes suolasta kirjaintakaan*. Eikö suolaa tarvitse ilmoittaa, onko se unohtunut vai onko tämä olut gose laisinkaan?

On se. Happamuus ja suolaisuus ovat siellä. Tuoksu on vielä suht mieto, sitruunaa ja viljaa enimmäkseen… Odotas. Kyllä siellä taustalla joku savuaa. Sauna vai menetetyt unelmat?

Suussa olut pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Sitrusmaista happamuutta, maitohappoisuutta sekä pehmentävää viljapetiä. Savuviskisyys on mietoa, joka näin kevyen oluen kohdalla on vain hyvä. Lämmetessään (tammi)puumaisuus hieman vahvistuu, ja vienon savuisuuden sekä sitrushedelmäisyyden liitto luo kokonaisuuteen sitruunasalmiakkisiakin sävyjä. Kelpaa.

Miellyttävä ja mielenkiintoinen kokonaisuus. Ei yhtään niin kikkailevaa tai erikoisuutta tavoittelevaa kuin pelkäsin. Helppoa juotavaa happamien oluiden ja savuisten viskien ystäville.


* Myöhemmin saamani tiedon mukaan Celtic Gosessa on käytetty mausteena korianteria, sitruunaa, suolaa sekä myös kanelia. Hieman savumallastakin on seassa. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑