Ranch Brewery Joulusahti – uusi nimi, vanhat kujeet

Hollolan Hämeenkoskella majaansa pitävä Erno Ruusunen on esiintynyt tässä blogissa pariin otteeseen syntymänimellään, mutta tätä nykyä herrasmiehen kotipanimo tottelee nimeä Ranch Brewery. Sinänsä osuvaa, sillä ymmärtääkseni Ruusunen panee oluitaan nimenomaan jonkinlaisella “räntsillä”.

Ruususen sahdit ovat saaneet paikallisella tasolla suitsutusta osakseen; mies kun pokkasi kesällä pitäjänsä sahtimestaruuden ja näilläkin sivuilla hänen “pääsiäissahtiaan” on hehkutettu.

Ranch Breweryn mielestä sahti kuuluu jouluun, joten sesongin hengen mukaisesti kotipanimon uurnista syntyi Joulusahti. Noin 8-prosenttinen perinneolut, maltaina Cara 100 sekä ruis, humalina taasen Hallertau ja Magnum.

“Suklaan kanssa jälkiruokana, mutta miksei myös ihan ruokajuomana, varsinkin riistan kanssa. Pieni humalan tuoma terä toimii kivasti”, näin sahtimakaari kuvaili itse tuotostaan, kun kysyin mihin kohtaan joulua hän itse alkuoluensa sijoittaisi.

Minä kun en kuitenkaan joulusta välitä, niin join juoman sellaisenaan. Hieman falskaavasta muovitörpöstä sahti lasin kautta elimistöön. Siitä minä nautin.

Ensimmäinen suullinen oli kovin tuttu. Salmiakkihan se siellä, jo jonkinasteinen “talonmaku” Ruususen sahdeissa. En valita, sillä salmiakki kulmisti sopivasti ympäripyöreää banaanikarkkimaisuutta. Salmiakkipäällysteisiä banaaniraekarkkeja, söisin. Jälkimaku oli sokerinen ja venyvä kuin toffee, Joulusahti oli paikoin jo lähellä käydä liian makeilevaksi. Onneksi kuitenkin tuo jo mainittu salmiakkisuus sekä humalista puristettu sormustillinen sitrusta saivat kovimmat menohalut hillittyä ja kokonaisuus pysyi nätisti kasassa. Hieno sahti, taas kerran.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑