Wesala Brewery -teemailta Ant Farmilla

Moni tämän blogin lukija tuntee varmasti hollolalaisen Wesala Breweryn jo nimeltä. Kotipanimon tuotoksia kun on arvosteltu niin vanhalla kuin tällä uudellakin blogialustalla.

Wesalan Vesa Kotinurmi oli kutsunut Ant Farm -kollektiivin tiluksille sekalaisen seurakunnan olutihmisiä parittamaan kotioluita sekä juustoja ja suklaata. Alun perin minun ei pitänyt tastingiin ehtiä, mutta aikataulut antoivat lopulta periksi ja pääsin paikalle.

Ant Farmin hikikoppiin oli ahtautunut reilusti toistakymmentä janoista oluen ystävää, mutta Kotinurmi vakuutteli, ettei juoma ainakaan kesken lopu: 35 litraa kun pitäisi ainakin toviksi piisata.

Kotinurmen mukaan makupareja oli kyllä suunniteltu etukäteen, mutta itse tastingissa hän antoi myös yleisön testailla eri komboja oman mielen mukaan – mistä johtuen erinomainen manchego meinasi loppua jo alkumetreillä.

Muita pöydästä löytyneitä juustoja olivat maasdam sekä sini- ja valkohomejuustot. Suklaana puolestaan perinteinen Fazerin Sininen sekä joku valkosuklaa.

Nopeiden esittelyiden ja alkukippistelyjen jälkeen päästiin itse asiaan, juomiseen.

2018-10-21 04.13.29 1.jpg

Ensimmäinen olut esiteltiin kölschinä, mutta korjattiin nopeasti altbieriksi. Altbier on vähän kuin oluiden alt metal, eli lähtökohtaisesti ei vaan kiinnosta. Puhdas esitys, mutta kaikki odottamani Saazin raikkaus hautautui karamellimaltaan makeuden alle.

“Jos näkisin ikinä Veikkausliigaa selvinpäin, ni tätä vois juoda hitaasti ennen peliä”, kuului kommentti jostain taustalta.

Toisena näytteenä hanasta kaadettiin sitten se jo luvattu kölsch. Puhdas ja helppo, pelkästään postiviisesti. Amerikkalaisen Jarrylo-humalan luvattuja päärynöitä tai appelsiineja en juuri löytänyt, mutta yhtä kaikki raikas olut.

Tässä vaiheessa myös tarjottavat oli nostettu pöydälle ja päätin testailla “kölssin” kaverina muutamia juustoja. Ei olisi kannattanut, sillä olut hävisi juustojen alle täysin. Viimeistään home raiskasi kaikki hedelmät.

2018-10-21 04.13.29 3.jpg

Seuraavana oli tarjolla amber ale, tuttavan häihin räätälöity olut. Viittä tai kuutta mallasta, jopa 7%. Maku oli täynnä (yli)kypsää hedelmää, hedelmälikööriäkin. Humalan katkerot söivät onneksi makeuden ja loppu olikin mukavan puraiseva.

Juustojen ja suklaan kanssa amber alesta kehkeytyi jopa jouluinen – ilman maustelitkuisuutta. Ruokaolut selvästi, ainakin jälkiruoka.

2018-10-21 04.13.30 2.jpg

Pettymys oli suuri, kun Kotinurmi kertoi, että Wesalan kehuttua NEIPA-osastoa ei oltu saatu mukaan tastingiin. IPAa kuitenkin oli, belgian-etuliitteellä varustettuna.

Oluen maku oli kuin belgialaisesta metsästä: vedetään kuivat hiivatulehduksesta kärsivän männyn oksille ja lopuksi suut pestään laventelisaippualla. Olipa hyvää. Ja tämän kanssa juustotkin toimivat ihan tyydyttävästi, suklaa ei niinkään.

“Mies tekee vierteen, hiiva tekee oluen”, kuten panija kuvaili tuotostaan.

2018-10-21 04.13.31 1.jpg

Ennen illan kliimaksia laseihin kaadettiin mysteeripullosta nestettä. Sokkotastingia siis väliin.

Itse olin miltei varma, että tyylinä olisi joko savuinen scottish ale tai savuinen belgityylinen tummahko ale. Mutta ei, ei ollut ale laisinkaan, vaan weizen bock. Kelpo olut, jonka vieno savuisuus peitti pahimmat vehnäbanaanit alleen. Runkoa olisi tosin voinut olla reilummin, sillä varsinkin homejuuston parina se joutui antamaan periksi liikaa. Tosin suklaa taasen vahvisti suutuntumaa, joten mitäpä minä tässä turhaan nillitän.

Illan, tai ainakin tastingin, viimeiseksi hitaaksi laseihin iskettiin kunnon tököttiä. Olen jo muutamaan otteeseen päässyt maistamaan Wesalan reilu 10-prosenttista wheat winea ja parhaimmillaan se on ollut yksi mieleenpainuvimmista kotiolutkokemuksistani. Ikinä. Eikä vehnäviini pettänyt nytkään. Barley wine -henkinen makeahko mallaspaukku, jossa ei kuitenkaan ole unohdettu katkerohumalaa. Iso olut, mutta silti helppo juoda. Illan paras. Helposti. Ja toimii monenlaisen juuston kaverina, suklaan kanssa hieman liian makea kokonaisuus omaan makuun.

Kiitos.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑