Vieraskynä: Olutmatkailua Venäjällä

Teksti ja kuvat: Itävaltalainen vesivelho


Tutustukaamme pienpanimo-oluiden saatavuuteen ja tasoon Karjalankannaksella.

Arden ja kopulan aikaa, intoa sekä muita resursseja vaatineiden kunnianhimoisten ja mielenkiintoisten matkaraporttien jälkeen on hyvä palata arkeen oluenkin kanssa.

Tein juuri matkan isäni ja parin muun eläkeläisen kanssa Karjalankannakselle, tarkemmin ottaen Kivennavalle, tarkoituksena tarkistaa yhden sukuhaaran entisen reviirin nykytila.

Kivennapa, eli Pervomaiskoje, on 8400 asukkaan maalaiskunta Pietarin kupeessa. Samanniminen keskustaajama sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä Pietarin keskustasta. Suurkaupungin läheisyys näkyy venäläisen keskiluokan kakkoskoteina, ja siten joissain palveluissa ja selvimmin varmaankin keskustan jalkakäytävien päällystämisenä.

CraftBeerShop piste ru.jpg

En odottanut tästä reissusta mitään olutmatkaa, mutta yllättäen Pervomaiskojen keskustasta löytyi pienpanimo-oluita myynyt koppi. Myyjän tenttaaminen jäi väliin kielimuurin vuoksi, mutta Instagramin perusteella tämä on toistaiseksi Craftbeershop.ru:n ainoa puoti.

Liikkeen valikoima koostui pääosin Foundersin, Weihenstephanerin ja muiden vastaavien tuottajien oluista. Hyllystä löytyi tällä erää myös kahden venäläisen pienpanimon tuotteita, mikä kiinnosti turistia huomattavasti enemmän. Jälkikäteen ajatellen fiksumpi kaveri olisi vähintään laskenut KBS-pullon hinnan, mutta jokainen meistä tekee joskus virheitä.

Tiskin takaa näkyi kahdeksan hanaa, jotka jätin nyt autokuskina kokeilematta. Pari muutakin syytä toki oli otettava huomioon. Täällä kegi ei välttämättä vaihdu kovin tiheästi eikä hanojen pesuun taideta käyttää pullotettua vettä. Paikallinen hanavesi on jo tuoksultaan kirjaimellisesti melko rautaista eikä varmaan tue oluiden makumaailmaa.

Hiljainen asiakasvirta pakotti jättämään NEIPA:t ja muut tuoreudesta hyötyvät oluet ostamatta, joten mukaan lähti stoutia ja ohraviiniä.

Mutta elämää ja olutta on tietysti myös erikoisliikkeiden ulkopuolella. Supermarketin hyllyn tarjonta oli samaa tasoa kuin Siilinjärven S-marketin kaljahyllyllä 15 vuotta sitten eli mielenkiintoisempaa oli laskea valmismajoneesien määrää. Huoltoasemilla ja kioskeilla sitten Baltikaa, Baltikaa ja Baltikaa.


Reissun jälkeen olikin aika nauttia oman maahantuonnin tuloksista analyyttisessä mielentilassa.

Saldens

Double Chocolate Stout

7,0 %

Musta väri, heikko vaahto. Suklainen tuoksu. Paljoa muuta ei tuoksusta huomaakaan.

Yllättävän paljon alkoholia maussa, maistuu vahvemmalta kuin prosentit lupaavat. Suklaata tässä tosiaan on. Myös melkoisen paljon mineraalisuutta. Maku kuitenkin jää yksiulotteiseksi. Tuoksu latasi odotuksia täyteläisempään olueen, mutta tähän tämä nyt jäi.

SALDENS.jpg

AF Brew

Love And Squalor

american barley wine bourbon BA

14,3 %

Väriltään tumman punaruskea. Jos ruoste olisi kauniimpaa, niin se olisi parempi kuvaus.

Tuoksussa sherryä, viinaa, hapankirsikkaa, lakritsia, kirpeyttä.

Maultaan tämä on kuin hiilihapotettua sherryä, aistittavissa viskiäkin, nyt jos koskaan kaipaisi shampanjavispilää tuomaan makuja esiin. Ja sitten tovin lasissa seisottuaan olut paljastaa itsensä: Campari puskee esiin todella vahvasti.

Hyvä olut, mutta desilitra riittää taas.

AF BREW.jpg


Oluen perässä Venäjällä on siis suositeltavaa matkustaa esimerkiksi Pietariin tai muihin isoihin kaupunkeihin, mutta se nyt lienee kaikilla jo etukäteen tiedossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑