Lahen sahtiviikko Virastossa

Paikka vaihtuu, mutta sahtiviikko pysyy. Metro, uusi Metro, kauppatori, Brygga ja uusimpana Virasto. Jokavuotinen sahtiviikko on siis löytänyt uuden kodin Virastosta ja pitää nostaa Bull Mentulaa ravintoloitsija Markku Kivimäelle, ettei antanut hienon perinteen kuolla pois.

Joskin pitää samaan hengenvetoon sanoa, että tapahtuman, tai paremminkin tapahtumien (paneeli, Lahden avoimet sahtimestaruuskilpailut…) arvo kärsii hieman siitä, että niitä pallotellaan ees sun taas. Päälle kun lisää suht olemattoman markkinoinnin, niin perinneoluesta kiinnostuneiden asiakkaiden on hankala löytää sahtihaarikoiden äärelle.

Se ei toki ole sahdin tai Viraston vika, että lahtelaiset (muka-)olutkuppilat kyykkäävät liian syvään, mutta SILTI! Antakaa muinaisoluelle sen ansaitsema näkyvyys. Varsinkin kun Lahti sijaitsee sahtialueen leikkauspisteessä.

Se nillittämisestä, nyt juodaan. Kolme sahtia, yksi hanasta, kaksi muovikanisterista. Lammin Sahti, Finlandia Sahti Strong sekä oma ikisuosikki Hollolan Hirven Kivisahti. Pihamaa ei siis tällä kertaa osallistunut kinkereihin.

Tämä juttuhan ilmestyy auttamatta liian myöhään, sillä sahtiviikko alkoi viime torstaina ja lammilaista lukuunottamatta muut juomat alkavat nuolemaan jo pöntön pohjia. Enää jokusia litroja oli eilen jäljellä.

Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, eikö? Ja pääasia on se, että sahdista puhutaan sekä kirjoitetaan. Toki myös juodaan. Se on kuitenkin niin iso osa kulttuurihistoriaamme, juomahistoriaamme, juomakulttuuriamme…

Ach so, kiinnostaako ne itse sahdit?

Kivisahti oli hämmentävän makeaa, varsinkin kun miettii parin viime kesän happamahkoja variantteja. Yllättävän perus sahti. Hyvää toki, mutta jotenkin persoonatonta. Kyseessä on kuitenkin yleensä maailman paras sahti.

Finlandia Strong on aina ollut… Noh, strong. Ohraviinimäinen, tai paremminkin vehnäviinimäinen viinapommi. Sitä se oli nytkin. Ei pehmeyttä, ei tasapainoa. Suomen sahtikentän pahin alkoholisti.

Lammin Sahti on tämän vuoden Suomen paras olut -olut ja toki myös sarjansa voittaja (muu tumma ale). Mutta onko se oikeasti paras? Ei mielestäni. Parhaimmillaan, eli juurikin vaikka eilen, todella pyöreä ja jopa raikas perussahti, mutta ehkä juuri siksi tylsähkö.

Jos ja KUN Virasto ottaa sahtikuurnan kantaakseen, niin ensi vuodelle voisin vienosti toivoa joitain hieman harvinaisempiakin variantteja tarjolla. Fiskars, Moose on the Loose, UG… Mutta toki otan ilolla vastaan sahtiviikon myös tässä perinteikkäässä muodossaan. Kiitos.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑