Vieraskynä: Craft Beer Helsinki Ullanlinna 2018

Teksti: Itävaltalainen vesivelho

Kuvat ja arviot: Pari alan harrastajaa, joista kolmella craft beer -parta ja yhdellä craft beer -sukat.


Festivaali vaihtoi paikkaa Rautatientorilta Ullanlinnaan. Miten tapahtuman luonne muuttui uuden sijainnin myötä?

Vastaus kysymykseen: enpä tiedä. Tämä oli kirjoittajan ensi visiitti Craft Beer Helsinkiin ja samalla ensimmäinen olutfestivaali lähemmäs viiteen vuoteen.

Alue tuntui kovin väljältä, mutta asiakkaan kannalta tuo on pelkästään hyvä asia: mihinkään ei tarvinnut jonottaa tai ryysätä ja pöytiin pääsi istumaan heti. Ihan jo tämä asia tuotti pelkkää mielihyvää lasittuneiden silmien läpi katselmoituna.

Mielenkiintoisia panimoita ja ruokakojuja paikan päällä oli riittävästi. Ja erityiskiitos oheisohjelman puutteesta: parempi keskittyä olutfestivaaleilla muuhun kuin kulahtaneen iskelmäartistin esitykseen.

Jutun tekoa avittamaan oli rekrytoitu muutama kaveri kirjaamaan mietteitä oluista sekä kuvaamaan menoa ja meininkiä. Lähdesuojaan vedoten kommentin antajaa tai kuvan ottajaa ei mainita julkisesti. Osa raporteista on kirjattu ylös maksavana asiakkaana, joten jotkin kehut tulevat oikeasti sydämen pohjasta.

Raportti saa ”lähiaikoina” jatko-osan, missä keskitytään enemmän näytteilleasettajiin lyhyiden haastatteluiden pohjalta. Tässä tosin saattaa kestää tovi, sillä materiaalia on kännykän muistissa liikaa.

Mutta aloitetaanpa tapahtuman oluiden perkaaminen…


HUMALOVE

Tsaarin Tsaju Russian Imperial Stout

”Tosi jees! Kiva juoda RIS:ia, joka ei ole makea tai maustettu kissanpaskakahvipavuilla [kaksi peukkuhymiötä]. Mukava katkero.”

ETKO

Numbers Game
”Muutama tunti sitten kegitetty synttäri-IPA, tosi miellyttävä.”

Tart & Tangy

”Tuoksussa todella vahva tuore vadelma. Hyvin kevyt, puhdas maitohappoinen happamuus. Maultaan marjaisa, vadelmaa enemmän mieleen tulee vispipuuro. Mangoa ei löydy ollenkaan.”

FAT LIZARD

Fat Lab 05: Hazy IPA

”Kovin tympeän tuntuinen ollakseen 7% IPA. Trooppista hedelmää kyllä löytyy.”

MAKU BREWING

RLX Saison

”Tyylipuhdasta kamaa tää.”

CERVISIAM

Bad Mango

”Good Mango.”

Cervisiam Bad Mango.jpg

Pecanisher

”Aivan loistava. Ilmava, ei tunnu 10,5% ollenkaan. Pähkinää, vaahtokarkkia, todellinen herkku.”

VALLILA

Dark Sour

”Tumma villihiivaolut. Tuoksussa maitohappoa, marjaisuutta, brettaisuutta. Maussa alkoholisuutta, vähän katkeroa, brettaisuus vain häivähde. Ei juurikaan happamuutta.”

POPPELS

NEIPA

”Hedelmää on tuoksussa ja maussa, vähän ohut runko ja kevyt peräkärry. Ihan hyvä janojuoma, mutta ei enempää.”

Poppels NEIPA.jpg

Double Dry Hopped IPA

”Vähän karkea, turhan kevyt katkero ja sekin vähä on sillain kitkerä tiäksää. Ei silti ihan sietämätön.”

Projekt 013 Triple IPA

”Kirkas keltainen ”NE-style” 10% IPA. Tuoksussa nektariinia, häivähdys sinihomejuustoa. Maultaan puhdas ja tasapainoinen, joskin alkoholinen. Nektariinia löytyy, new englandia ei.”

”Tämä oli näistä kolmesta ekasta Poppelsista paras. Prosenttien vaikutusvaltaa ei käy kiistäminen.”

CERVESA GUINEU

Chocolate Black Velvet Imperial Stout

”Suklaa jotain Van Houtenin kaakaojauheen ja laadukkaan tumman suklaan välimaastosta, eli ihan hyvä lähtökohta. Paahdetut maltaat tukevat suklaisuutta hyvin. Onneksi otin tämän enkä vaniljaversiota samasta oluesta, makeutta nyt juuri sopivasti.”

Grape Ale

”Miellyttävä valkoviinimäisyys, mallaspohja ymmärrettävistä syistä yksinkertainen ja kevyt. Ehkä toimii kuitenkin paremmin ruokajuomana kuin näin soolona maisteltuna.”

Lolly Sour

”Ruosteen oranssi ja samea, erikoisen näköinen tynnyrikypsytetty sour. Tuoksu kirsikkainen, etikkainen. Maultaan tasapainoisen hapan, hieman etikkainen, kuiva. Vähän greippimäistä katkeroakin. Ei kovin monimutkainen olut. Lämmetessä alkaa vähän tuoksua pisuaarilta.”

Cervesa Guineu Lolly Sour.jpg

LA QUINCE

Elephant Imperial Pilsner

”Aika miellyttävä, jämäkkä, joskin pilsiksi tietty aika vahva.”

Cantaloupe Wit Ale

”Meloni maistuu, kesäinen. Siinä se.”

Hot Smokey Sanchez

”Pettymys. Vetistä savua, joskaan ei muita suuria vikoja.”

Jurassic Milkshake

”Kirkas NEIPA, ei juuri tuoksua. Maussa metsämansikkaista humalaa, hyvin kevyt katkero. Ihan ok IPA, mutta ei NEIPA. Kuulemma laktoosia mukana, mutta en löydä.”

FOUNDERS

Canadian Breakfast Stout

”Tuoksussa tummapaahtoista kahvia, tupakkaa, tuhkaa. Maussa kahvia, polttavaa alkoholia, imelää makeutta. Yksiulotteinen, epätasapainoinen, raskas juotava.”

”Ekat 4cl tämä oli oikein kiva juoma, ehkä joku baari keksii joskus tarjota olutta shottilasillinen kerrallaan. Mutta ihan hyvä ettei lasiin päätynyt enempää ja pari tippaa piti vielä kaataa nurmikolle.”

ATOM

Oblivion Imperial Stout

”Vadelma aika räväkästi esillä alussa, sitten muuttuu kevytrunkoiseksi stoutiksi. Untappdiin menisi vaikka 3,5/5.”

Herrera Sour

”Tästä on kuulemma kuulunut ristiriitaista palautetta, kun olut ei ole happopäille riittävän hapan. Happamuus ja suolaisuus ihan hyvin tasapainossa. Hyvähän tämä on (etenkin jos ei yleensä ole hapanoluiden suurin ystävä).”

Resonance NEIPA

”Joka panimolla pitää nykyään olla helppo NEIPA valikoimassa. Tää on sellainen laskelmoitu helppo janojuoma. Tylsä, mutta ihan hyvä.”

MIKKELLER

SpontanDoubleRaspberry

”Tylsästi hapan, vadelmainen silleen munattomasti, suuta kipristävä. Tämä ei ole minulle.”

[Tämä arvio kirvoitti joukon suurimmalta Mikkeller-fanilta seuraavan vastauksen: :jokuähkypuhkuhymiö: :punainenäreänaama: :silmienpyörittelyä: :kauhistunutkissa: :peukkualaspäin: :keskisormipystyssä:]

HIISI

Lupulin Dreams

”Ihan ok perus-NEIPA. Viisi vuotta sitten panimo olisi päässyt tällä suomalaisten panimoiden hall of fameen heti, mutta nykyään vaatimustaso on vähän noussut. Ei siis mitään vikaa missään, mutta kai nykyään odottaa joka oluesta jotain tajunnanräjäyttävää kokemusta.”

Otus

”Tämä on jo paljon parempi ja oikeastaan tosi hyvä olut. Ruis tuo mukaan hyvää suutuntumaa.”

LUMI BREWING

Alewife Wheat IPA

”Tuoksussa kevyttä belgihenkeä, saippuaa, raikkautta. Maussa tukeva katkeruus, mutta muuten humalointi taka-alalla. Kuiva. Hieman greippiä, kevyttä lämmittävää alkoholisuutta. IPA:lta odottaisin enemmän humala-aromeja.”

KOTKA STEAM BREWERY

Skipper’s Ginger

”Kirkas inkivääri-IPA. Tuoksussa raikasta inkivääriä. Maultaan tasapainoinen, kevyt polte lopussa. Inkivääri toimii hyvin, sulautuu aromihumaloinnin kanssa hyvin yhteen eikä jää irralliseksi.”

”Tässä on harvinaisen hyvin saatu inkiväärin parhaat puolet mukaan, oikeastaan yhtä onnistunutta inkivääriolutta ei ole tullut juotua.”

NURME

Wild Saison

”Festarin erikoisempia oluita. Vahvasti etikkainen hapanolut, saisoniksi en niinkään tunnista. Alkoholinen ja hieman polttavakin. Hieman greippistä katkeroa.”

2 thoughts on “Vieraskynä: Craft Beer Helsinki Ullanlinna 2018

Add yours

    1. Katos, Bisseguru. Tervetuloa tännekin möykkäröimään. Let’s do this!

      Ja kyllä, olutfesteillä jotku kaatavat “ylijäämäoluensa” pois. Ikävää toki, mutta näin vaan mennään.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑