Keittolounas: Iloinen Kulkija – bodya, sporttia ja tsemppistä (Lahen Ajat)

Julkaistu Lahen Ajat -verkkolehdessä.


Keittolounaan heinäkuinen lähiösyrjähyppy on painettu villaisella ja baarikierros jatkuu taas keskustan kehyksillä. Jalkarannasta katsottuna seuraava looginen keittolounaspaikka oli Jalkarannatien ikivihreä, Iloinen Kulkija, joten vihreät kortit lukulaitteeseen ja olutta lasiin.

Lahden entisen linja-autoaseman ympäristö on tällä hetkellä melkoisen myllerryksen kohteena. Kylpylöitä ja tornitaloja, gallerioita ja ravintoloita – suunnitelmia toki on, mutta kotikaupunkini tuntien aseman entiselle parkkipaikalle pystytetään muutama hassu kerrostalo ja sillä sipuli.

Iloinen Kulkija on kuitenkin pitänyt päänsä ja sinnitellyt lopetetun bussiaseman (johon tosin keväällä avattiin kauppa), osittain puretun Shellin sekä maan tasalle tuhotun urheilutalon ikeessä. Ja hyvä niin, sillä kyseessä on oikeinkin viihtyisä ketjupubi, sellainen tunnelmallinen lähiökapakka kaupungin keskustassa.

lahen_ajat_keittolounas_iloinen_kulkija_lahti_3.jpg

Futis, ei fudis

Iloisen Kulkijan terassi kylpi tiistai-iltapäivän sateessa, kun astuin sisään miltei tyhjään saluunaan. Päätoimittaja oli löytänyt tiskiltä jalkapallohenkistä juttuseuraa, olivathan MM-kisat käynnissä. Baarin muutama tv-ruutukin tuuttasi pihalle “futista”, niin kuin Lahdessa pitää kuulemma sanoa.

“Se on jalkapallo, ei ruokapallo”.

Muutenkin jalkapallo on oleellinen osa Iloisen Kulkijan, ‘Losen, identiteettiä, sillä pubista on kehkeytynyt FC Lahti -fanien kohtaamispaikka ennen ja jälkeen pelien. Hyvässä ja pahassa. Päätoimittaja muisteli mm. tapausta, jossa HJK-fanit olivat koukanneet kotimatkallaan ihan sen takia Mastokaupunkiin, että pääsisivät ottamaan hieman toisenlaista matsia lahtelaisten kanssa.

“Ensin lensi polkupyörä ikkunasta sisään ja sitten halukkaat ryntäsivät ulos ottamaan miehistä mittaa”, Uhrman kertoi.

Raakaa puuhaa tuo penkkiurheilu.

Jalkapallo ei kuitenkaan ole ainoa urheilu, jota ‘Losessa seurataan, sillä sport pub -liitteen mukaisesti tilaa annetaan myös jääkiekolle sekä monille muille lajeille. Ravintolan rekvisiitasta onkin löydettävissä lahtelaisen urheilukulttuurin kova ydin aina Salpausselän kisat -tauluista miesten vessan hall of fame -tarraseinään.

Myös baari tarjoaa muutamia harrastusmahdollisuuksia oluen juonnin lomaan, sillä takatilasta löytyy kovaa nousukautta elävä flippermasiina sekä darts-nurkkaus.

Kirjastot ja mietelauseet loistivat tällä Keittolounaalla poissaolollaan.

lahen_ajat_keittolounas_iloinen_kulkija_lahti_5.jpg

Penkkimurheilua

Itse en ole penkkiurheiluihmisiä laisinkaan, mutta olen silti aina viihtynyt Iloisessa Kulkijassa. Varsinkin nurkan “palaveripöytä” on näytellyt isoa roolia elämässäni: siellä on aloitettu ja lopetettu ihmissuhteita, siellä on suunniteltu työasioita ja siellä on nuokuttu aamuoluen äärellä.

Positiivista on se, että ‘Losen aamuolut voi tarkoittaa nykyään pienpanimo-olutta, sillä S-ryhmän Beer & You -konseptin myötä  kippolan olutvalikoima on Lahden mittakaavassa kelpo. Nytkin tarjolla oli Kanavan gosea, Hiisin IPAa sekä Ruosniemen saisonia.

Paikalla aiemmin sijannut Mr. Pickwick Pub oli linja-autoa odottavien “lamaantuneiden” matkaajien kostea odotusaula, mutta nykyinen Iloinen Kulkija on reipashenkinen sporttibaari, jossa ei-niin-urheiluihmisetkin viihtyvät.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑