Keittolounas: Vesku 36 – nuorekas kuusikymppinen (Lahen Ajat)

Lahen Ajat joi lounaansa tällä kertaa Vesku 36:ssa, joka kuuluu Lahden vanhimpien pubien joukkoon, sillä sen ovet avautuivat ensikerran vuonna 1959 – silloin tosin Sato-baarina. Nykyään oman osoitteensa nimeä kantava kippola ei ole kuitenkaan jäänyt vellomaan menneisyyteen, vaan on uusien omistajiensa kautta muovaantunut viihtyisäksi “koko kansan olohuoneeksi”.

vesku-III.jpg

“Ja kun Suomi pelaa lätkää, se iskee joka jätkään”, Pate Mustajärven sanoitukset eivät osuneet kohdilleen, kun kaksikkomme purjehti sisään Vesku 36:n ovista. Lämmin päivä oli ajanut sonnit terassikarsinaan örisemään, kun taas mukavan viileissä sisätiloissa naisväki oli kerääntynyt television ääreen seuraamaan Suomen rämpimistä jääkiekon MM-kisoissa. Yhdessä asiassa Pate oli kuitenkin oikeassa, sillä miltei jokainen asiakas näytti laittavan “kaljaa koneeseen”. Niin myös me.

Moi lahtelaista!

Sato-baarista (nimen kirjoitusasusta en ole varma) tuli Vesku 36, kattopalkit kertovat laajennuksia tehdyn ainakin kolmeen otteeseen, uudet omistajat ottivat vetovastuun vuonna 2013… Pieniä ja keskisuuria muutoksia pubi on kokenut pitkän ikänsä aikana useampia, mutta vaikka kanta-asiakkaat ovatkin kuulemma pelänneet paikan muuttuvan teinidiskoksi, niin silti Vesku 36 on pysynyt… Niin, omana itsenään. Lahtelaisena lähiökuppilana keskellä kaupunkia.

vesku-II.jpg

Lahtelaisuus näkyi pubin tiloissa myös konkreettisesti, sillä mm. vanhat Mallasjuoman mainokset sekä erilaiset Lahti-kuvat olivat oleellinen osa sisustusta. Olipa yksi seinäpalkki täynnä tavallisten lahtelaisten kuvia, joiden kaikkien identiteettiä tuskinpa kukaan tietää. Tavallisten ihmisten tavallinen baari voi kuulostaa joidenkin korvaan tympeältä, mutta Veskun tapauksessa se on pelkkä kehu. Kuka vaan voi poiketa kadulta oluelle ja tuntea olonsa heti kotoisaksi.

Päivän mietelause

Omistajan mukaan järjestyshäiriöitä ei paikassa juuri ole, mitä tukee se, että baari sulkee ovensa ihan viimeistään kello 23:00 (avautuu päivittäin 09:00). Rauhallisuuden ja aikoinaan uudistetun sisustuksen myötä myös nuoriso on alkanut löytämään oluelle – useasti matkalla satamaan tai pois sieltä. Teinidisko saa kuitenkin odottaa, sillä Vesku 36 luottaa perinteisiin baariviihdykkeisiin, karaokeen ja bingoon. Onneksi lounasaikaan näköradion vaimea urheiluselostus oli ainoa “äänisaaste”.

Yllättävänkin viihtyisä on pubista saatu tehtyä. Kivoja nurkkapöytiä, joissa voisi syventyä vaikkapa lukemiseen – tai sitten ihan vaan tuopin pohjan tuijottamiseen. Ei liian nukkavierua lähiötunnelmaa, muttei myöskään hengetöntä kliiniyttä. Toki näissä pikkubaareissa pitää pystyä miellyttämään kaikkia, joten myönnettäköön, että hitusen seka(la)inen kokonaisuus Vesku 36 on.

vesku-IV.jpg

Sisustuksesta vielä sen verran, että päätoimittaja bongasi heti asiaankuuluvan mietelauseen seinältä, tai tarkemmin kattopalkista. Joku trendihän tässä selvästi on, sillä ei näköjään Keittolounasta ilman mietelausetta. Tai kirjoja, joita löytyy ihan fyysisinä kappaleina ja/tai tapetin kuviointina. Lukeekohan niitä ikinä kukaan?

Olimme jo tekemässä lähtöä, kun vanhempi rouva tuli jutulle suoraan tupakkakopista, jossa kuulemma “hormit ovat avaruuteen asti”. Hän kuuli, että olimme “lehtimiehiä” ja halusi kertoa meille Vesku 36:n olleen hänen toinen olohuoneensa heti siitä lähtien, kun muutti Lahteen vuonna 2011. “Rauhallinen paikka, jossa voi piipahtaa vaikka koiralenkin yhteydessä”.

vesku-V.jpg

Vesku 36 on siis viihtyisä pikkupubi hieman jo unohdetullakin Vesijärvenkadun loppupätkällä. Toivotaan, että lähistölle juuri muuttanut Casablanca sekä uusien omistajien henkiin herättämä Jännä-Jussi toisivat vipinää alueen ravintolaelämään ja toki sitä kautta lisäasiakkaita Vesku 36:lle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑