Vieraskynä: Kansaa jakavat maut – jäätelö vastaan olut

Teksti ja kuvat: Ester Laiho


Olen monesti kokenut, että juoma voi nostaa ruuan tasoa. Aika usein hyvä ruokakin voi pelastaa köykäisen ruokajuoman. Mitä jos lähtöasetelmassa ruoka ja juoma olisivat inhottuja? Mitä jos niiden yhteensopivuudesta ei olisi mitään takeita? Voiko kahden inhotun komponentin matemaattinen kaava olla – x – = + ?

Valehtelisin, jos sanoisin, että kaikki oluttyylit ovat mieleeni. Muuntelisin totuutta myös hieman, jos väittäisin, että jokainen jäätelö on 6/5. Turvauduin kyselemään ystävieni inhokkioluita ja jäätelöitä. Maisteluun viitteellisen kyselyn jälkeen päätyivät tripel ja imperial stout. Jäätelömauista mielivaltaisesti valitsin lakritsi-sitruunan ja rommi-rusinan.

conjäätelö.jpg

Suurista odotuksista huolimatta maistelusessio oli pitkälti pettymys:

Oluet olivat hyviä yksinään. Tripel on tyylipuhdas, aika lässy, mutta juotavuus on huiman helppo.

Imperial stout -tyylin juojana olin yllättynyt kyseisen oluen stydistä luonteesta. Tummassa oluessa on yllättävän ankea runko, mutta alkoholin polte kurkussa lämmittää kivasti.

Jäätelöistä vähiten pelkäsin lakritsi-sitruunaa. Lakritsi-sitruuna kun on yksinään mitä luvataan, mutta silti ankea. Jos jäätelöön lisätään kaksi niin eriskummallista makua, niin miksei sitä viedä kunnialla loppuun? Lisää sitruunaa ja lisää lakritsia!

Rommi-rusina on kaikista pelotteluista huolimatta syötävää. Rommin maku on yllättävän kiva ja sopivan hento. Ennen Romanssiksi kutsutun jäätelön vanilja on pehmeää. Valitettavasti koko jännitys piilee vetelissä rusinoissa, joissa rommia todella on! Itselle rusinat ovat no-go.

Entä olut ja jäätelö yhdessä?

Tripel on 8%:sta huolimatta köykäinen, eikä pysty pitämään omiaan jäätelöiden kanssa. Stout taasen pitää omiaan niin lujaa, ettei jäätelöä maista.

Stoutin ja rommi-rusinan yhdistelmä on syötävä, mutta välttävä.

Stout ja lakritsi yhdistelmänä on vielä pahempi! Tummat maut ruokkivat toisiaan ja lopputulos on kitkerä, kova ja epämiellyttävä.

Tripel yhdessä lakritsin kanssa on jo plussan puolella; simaa ja vehnää. Vieläkään suuresta makujensinfoniasta ei kuitenkaan puhuta.

Tripel-rommi-rusina-yhdistelmä on miellyttävä! Tripel jää taka-alalle ja tuo kuivatun hedelmän makeutta. Rommi-rusinan kermaisuus viipyy suussa ja jättää vielä nielaisunkin jälkeen hyvän ja neutraalin maun. Varovainen suositus.

ilmasta.jpg

Maistetut oluet:

Great Divide Yeti Imperial Stout, 9.5%

La Trappe Tripel, 8%

Maistetut jäätelöt:

Kotimaista Lakritsi-sitruunakermajäätelö

Valio Rommirusina


Kirjoittaja ei aina tiedä, millä kielellä kommunikoisi, joten hän sekoittelee kaikkia keskenään ilman kuolemanpelkoa. Tuleva toimittaja, nykyinen kyyppari ja kivenkova olut- sekä jäätelöentusiasti. Muuten mainio tyyppi.  

2 thoughts on “Vieraskynä: Kansaa jakavat maut – jäätelö vastaan olut

Add yours

  1. Jäätelön ja oluen rakastajana mielenkiintoinen juttu. Hauska idea, mutta mieluummin lukisin niin, että molemmat eivät olisi inhottuja makuja, vaan esim. voiko hyvä olut pelastaa jonkun inhotun jäätelön. Ensi kerralla voisi liittää myös kuvat jäätelöpaketeista, auttaisi nopeasti hahmottamaan mistä jäätelöstä on kyse.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑