Panimo HIMA Åke Barley Wine, 1. osa

”Lakua ja viinaa”, näillä sanoilla Panimo HIMAn edustaja luonnehti uutta barley wine -tuotostaan. ”Jos juot toisen pullon melko tuoreena ja unohdat toisen kaapin perälle… Pitkäksi aikaa. Ehkä se viinaisuus tasaantuu ajan myötä”.

Minä tein toki työtä käskettyä ja korkkasin ensimmäisen pullollisen Åkea vain pari päivää lestinheiton jälkeen. Korkkaaminen ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, sillä korkin sisäänsä sulkeva sinetti (näitä ei muuten kotioluissa juuri näe) mureni käsiin – ja sitä kautta myös pulloon sekä lasiin. Sain onneksi pahimmat vahat siivilöityä pois ja vartaloni oli valmis ottamaan nestettä vastaan.

Nestettä, eli alkoholia, eli viinaa. Kyllä, kotipanija oli oikeassa, että viinalta Åke haisi. Ja maistui. Työkunnossa Åke kuitenkin edelleen oli ja vaikka 12% luki etiketissä, niin pullollisen jälkeen itsekin olin vielä työkykyinen. Eli viinaisuus ei missään vaiheessa lyönyt yli, vaan paikoin jopa sopi olueen, jonka tyylilajin nimessäkin myönnetään epäsuorasti, että alkoholia piisaa.

Likööriä, jännä. Mutta mitä likööriä? Lakua kenties, suolattua ja sokeroitua sellaista. Kahvia nyt ainakin. Kuivattuja hedelmiä nahkasatulan sivutaskusta naposteltavaksi. Miellyttävää marjaisuutta, joka varsinkin lakun kanssa paritettuna teki ohraviinistä täytelakumaisen kokonaisuuden. Tai noh, marjalikööritäytelaku tai jotain vastaavaa.

Miltei musta ja makeahko barley wine, joka ainakin omien aistieni kanssa pelasi nätisti yhteen – jos unohtaa suht dominoivan alkoholisuuden. Toinen pullo jää nyt kotiin kasvamaan ja palataan sen pariin myöhemmin.

One thought on “Panimo HIMA Åke Barley Wine, 1. osa

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑