Tirra: (NE?)IPA tuplana

NEIPA, Vermont IPA, hazy IPA… Kyllä te tiedätte nämä lyhenteet. Mutta onko suomalainen olutkenttä mennyt jo siihen, että ko. termejä viljellään ihan miten sattuu, että olut myisi paremmin? Toivottavasti ei. Viime aikoina on vaan tullut vastaan useampi täysin kirkas “uusienglantilaisena” myyty yksilö, kun taas (amerikkalaisten mielestä) keinotekoisen NE-liitteen alle menevät oluet on opittu tuntemaan sameina. Hazy.

Oli miten oli, mutta näin on. Tuusulasta kajahtaa taas uutta englantilaista (sic) IPAa, jonka nimi ei jätä arvailuille varaa: nyt on Mosaicia kipattu keittoon puurokauhan asemesta kauhakuormaajalla. Pääsin maistamaan CoolHeadin MOSAICMOSAICMOSAICia taannoin suoraan tölkistä ja se toimi aurinkoisen päivän piristäjänä mainiosti. Mainiosti se toimi nytkin: Loviisankadun patiolla oli kuuma ja olut kylmää.

Mosaicin trooppiset herukkapuskat ravistelevat katuojaan sammuneen juhlijan uuteen nousuun. Raikasta ja jopa kevyehköä hedelmämehua, joka piilottaa 7% syvälle sydämeen. Upea kesäolut. Mutta se väri…

2018-05-07 05.14.31 1.jpg

Toinen ei-niin-sameana näyttäytyvä NE-uutuus tulee Donut Islandin näpeistä – ja vähän myös Hiisin. Oksasen Mikaa voisi kutsua – CoolHeadin ohella – Suomen NE-pioneeriksi, sillä mies on tehtaillut parin vuoden sisällä useammankin tyylivalion. Yksi niistä on ollut tämä I Hop It’s Not A Problem -sarjan kolmas variantti. Paino sanalla ollut, sillä nyt ei ihan maaliin asti mennä.

Helsingissä toissaviikolla juotu maistiainen jätti kylmäksi, jopa pettyneeksi, sillä I Hop… on ollut tosiaan upea sarja osuessaan keskelle keksintöä. Nyt ei #3 jättänyt kylmäksi, mutta ei myöskään ollut sellainen herkku, mitä viime kesänä:

Paksua ja sameaa, kaikista sitruksista sekä tropiikin hedelmistä puristettua tuoremehua, kauniisti pedattu mallaspeti ja loppuun vieno katkero, joka miettii ollako vai eikö. Äitinikin piti oluesta, vaikka yleensä kammoaa IPOja.

Armon vuonna 2018 I Hop #3 oli sitruksinen, yrttinen, kevyesti katkeroitunut ja täyteläinen. Hyvä perus IPA, mutta ei sen enempää.


img_20171031_183702-2.jpg

Yhteistyössä: Tirra – Lahen reiluin kapakka jo vuodesta 1957

Facebook

Instagram

olutlista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑