Vieraskynä: Olutmatkailua USA:n itärannikolla – Washington DC–Philadelphia, osa 1

Bönthöön bönthöön ensimmäinen Vieraskynä-juttusarja vie lukijan olutmatkalle USA:n itärannikolle. Debyyttiosassa matkustetaan pelipaikoille, joten hypätään sen pidemmittä puheitta nimimerkki kopulan siivelle.

Teksti ja kuvat: kopula

Matkantekoa ja muutama sana hotellien varaamisesta

Marraskuun ensimmäinen päivä roudasimme taas matkalaukkumme Icelandairin tiskille Helsinki-Vantaalla, kun vuorossa oli toinen olutmatka Yhdysvaltain itärannikolle, tällä kertaa ulottuen Washington DC:stä Bostoniin. Islannin kansallinen lentoyhtiö on meillä muodostunut default-valinnaksi parhaiden yhteyksiensä ja kilpailukykyisten hintojensa ansiosta. Välilasku Islannissa kolmen ja puolen tunnin lennon jälkeen osuu lisäksi sopivaan kohtaan, silloin kun suoria yhteyksiä kohteeseen ei ole tarjolla. Muutoin yhtiön palvelut ovat vähän sinnepäin, ja nettisivujensa toiminnassa riittäisi parannettavaa. Välillä sieltä on esimerkiksi voinut etukäteen ostaa aterioita, joita ei sitten kuitenkaan ole ollut koneessa saatavilla. Tälläkin kertaa piti neuroottisena varmistaa asioita asiakaspalvelusta, kun paluulentoa eri kaupungista ei voinutkaan valita siitä kohtaa, missä suomeksi sanottiin “paluu eri kaupungista”. Itse lennot ovat olleet kaikin puolin ok, ja sehän on tärkeintä. Hintaa Helsinki–Washington DC – ja Boston–Helsinki  -lennoille tuli sesongin ulkopuolella varsin kohtuullisesti n. 500€/naama.

Saavuimme Virginian puolella sijaitsevalle Dullesin lentokentälle puoli kahdeksan maissa keskiviikkoiltana. Lentokoneessa täytettäväksi annettavaa Yhdysvaltain tulli- ja rajavaltiolaitoksen paperista maahantulolomaketta ei tällä kertaa olisi kai tarvinnut ollenkaan, koska olennaiset tiedot pääsi kentällä syöttämään automaattiin. Pakollinen valokuvan ottaminen sekä sormenjälkinäytteen antaminen hoituivat myös samalla pisteellä. Ei näihin maahantulovelvollisuuksiin loppujen lopuksi niin kovin paljon aikaa yleensä tuhraannu.

Dullesin lentokentältä, jonka pääterminaali sivumennen sanoen ja Wikipediasta luntaten on suomalaisen Eero Saarisen suunnittelema, on n. 40km matka Washingtonin keskustaan. Matkan taittamiseen olisi ollut huokeitakin julkisia vaihtoehtoja. Harmi vain, että kumpaankin niistä olisi sisältynyt kulkuvälineen vaihto jossain kohtaa. Koska puolen päivän matkustamisen jälkeen mielellään minimoi kaikki mahdolliset epäselvyydet ja ihmettelyt vieraan maan jo pimenneessä illassa, päätimme törsätä tässä vaiheessa reissun ainoaan taksikyytiin. Tiedossa oli, että tämä tulisi olemaan kallista ylellisyyttä, ja kyydille tulikin tippeineen hintaa yhteensä 80$. Pääsimme hotellillemme Hyatt Place Georgetown/West Endiin runsaassa puolessa tunnissa, mutta taksikuskin mukaan matkaan Washington DC:n keskustaan on ruuhka-aikoina voinut kulua kaksikin tuntia. En tiedä, olisiko tämä samalla tehnyt matkasta suorastaan törkeän kalliin, vai perustuuko taksa ainoastaan kilometreihin.

DSC03779.JPG

Hotellien varaamisessa pidemmille reissuille on omat hankaluutensa. Vaihtoehtoina on yleensä joko maksaa hotellit ennakkoon ilman peruutusoikeutta, tai tehdä pelkkä varaus luottokortilla ja maksaa vasta hotellilta lähdettäessä. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon sisältyy kaukomatkaajan kannalta houkutteleva varauksen peruutusoikeus. Ongelmana on, että kahden viikonkin hotellit neljässä eri kaupungissa USA:ssa kustantavat hotellien tasosta riippuen helposti 2500–3000 euroa – tämä on ylivoimaisesti suurin menoerä Yhdysvalloissa matkustamisessa, jos haluaa asua vähänkään tasokkaammissa hotelleissa. Lisäksi useat hotellit ymmärtääkseni laittavat sisäänkirjautumisen yhteydessä kortillesi varauksen koko siitä summasta, jonka tulet heille yöpymisestä olemaan velkaa – ja vielä vähän päälle mahdollisia minibaari- tms. kustannuksia varten. Kun uloskirjautuessasi sitten maksat, palautetaan aiempi varattu summa käyttöösi, mutta käyttövaran palautuminen ei välttämättä tapahdu samana päivänä. Jos vielä haluat kattaa luotolla muitakin kustannuksia matkan aikana, vaaditaan korteiltasi aikamoista käyttövaraa. Näiden hotellien tekemien varausten, tai “holdien”, vaikutus luottokortin käyttövaraan on minulle yhä hieman epäselvää, mutta ilman niitäkin tosiaan 3000€ luottovaraa voi olla tarpeen jo pelkästään hotellimaksuista selviytymiseen.

Varattaessa hotelleja nettimatkatoimistojen kautta, saattaa vaihtoehtona olla myös peruutusoikeudellinen ennakkomaksu. Tällöin ehdit maksaa laskun hotellista jo ennen matkaa, eikä se siten ole enää rasittamassa luottorajaasi matkan aikana. Plussana sinun ei tarvitse murehtia siitä, menetätkö mahdollisesti pari tonnia kankkulan kaivoon, jos esimerkiksi Islannissa purkautuu tulivuori, eikä yksikään kone ole tuhkapilven takia ilmassa kahteen viikkoon. Sitä taas ei selvitä Petterikään, kattaako yksikään matkavakuutus tällaisista olosuhteista johtuvia menetyksiä. Yleensä matkavakuutusten tuoteselosteissa on mustaa valkoisella lähinnä erilaisten sairastumisten ja vastaavien varalta.

Joka tapauksessa, nettimatkatoimistojen kautta varaaminenkaan ei enää itseäni houkuta. Aiemmin luotin Ebookersiin, mutta sivustossa ja firmassa on nyttemmin tapahtunut muutoksia mielestäni kielteiseen suuntaan. Käytännössä ilmeisesti maksaisin sivuston ilmoittaman hinnan ennakkoon, käsiteltäväksi jonnekin heidän toimistoonsa Portugaliin tai Espanjaan tai minne lie, ja he maksaisivat välityspalkkiollaan vähennetyn summan hotellille, mikäli peruutusta ei tapahdu. Mutta entä jos maksua kolmannen osapuolen toimesta ei tapahdukaan? Saat varmasti matkatoimistolle maksamat rahasi myöhemmin takaisin, mutta sinulta vaaditaan hotellilla suurin piirtein saman verran ylimääräistä ja ennakoimatonta käyttövaraa, jolloin varanto-ongelma uhkaa.

Toiseksi netti on väärällään juttuja nettimatkatoimistojen tietojensalausongelmista. Kolmanneksi, ja tämä käy täysin järkeen, usein kuulee sanottavan, että voit saada paremman huoneen tekemällä varauksen suoraan hotellilta. Hotellit saavat yksinkertaisesti enemmän rahaa suorista varauksista, vaikka tarjoaisivat asiakkaalle yhtä alhaisen hinnan kuin nettimatkatoimisto; välityspalkkiota ei tällöin kolmannelle osapuolelle mene. Oman kokemuksen perusteella on vaikea sanoa, missä määrin asia pitää paikkansa, mutta ainakaan meitä ei tällä kertaa majoitettu suoraan jääpalakoneen ja siivoojien henkilökuntahuoneen viereen, jossa kolistelu ja vedenjuoksutus olisi alkanut viimeistään aamukuudelta. Aiemmin on tähänkin törmätty.

Kuten edeltä on pääteltävissä, teimme kaikki varaukset tällä kertaa suoraan hotelleilta. Kolme viimeistä maksettiin riskillä etukäteen, Washingtonin hotelli pyynnöstämme sisäänkirjautumisen yhteydessä. Suoraan hotellilta varaamista tulen ehdottomasti käyttämään myös tulevaisuudessa. Mielestäni mahdollisten säästöjen merkittävyyttä arvioitaessa kannattaa yksittäisen maksun suuruuden sijaan keskittyä erotuksen osuuteen matkan kokonaisbudjetista, ja tästä näkökulmasta parin sadankin euron säästöt jäävät vielä helposti vähäpätöisiksi.

DSC03499

Hyatt Place Georgetown/West End oli ihan mukava kolmen tähden hotelli. Ei erityisen edullinen, mutta toisaalta hintaan kuului kelvollinen buffet-aamiainen. Huone oli tilava ja sisälsi kolme ominaisuutta, joita yleensä haemme: ilmaisen wifi-yhteyden, tallelokeron ja pienen jääkaapin. Näköala ikkunasta oli toki vastapäätä sijaitsevan rakennuksen toimistotiloihin ja sivukujalle, jossa roska-autot välillä metelöivät aikaisin aamusta. Sijainti keskeisellä paikalla tarkoittaa usein sitä, että hiljaisuuden vaatimuksesta on oltava valmis tinkimään. Sijainniltaan hotelli oli todellakin varsin hyvä, ja useimpiin keskeisiin olutpaikkoihin pääsi tuolta kävelemällä.

Saavuttuamme myöhään hotellille menimme melko nopeasti nukkumaan. En ymmärrä ihmisiä, jotka jaksavat puolen vuorokauden matkustamisen jälkeen lähteä vielä samana iltana oluelle. Ensimmäisenä yönä ei koskaan tule nukuttua erityisen hyvin. Neljä-viisi tuntia on minulle aika normaali suoritus, niin tälläkin kertaa.

Kirjoittaja on nelikymppinen, puoliautistinen olutharrastelija pääkaupunkiseudulta, joka ymmärtää oluesta vähän, mutta pitää siitä paljon. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia, myös ne muilta lainatut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑