Kanavan Panimo X Bönthöö bönthöö: Näin on marjat – paikallinen yhteistyö kantaa hapanta hedelmää

Olut. Oma sellainen. Siitä olen haaveillut pitkään ja nyt haave on toteutumassa. Löin nimittäin hynttyyt yhteen Kanavan Panimon sekä Ant Farm -kollektiivin kanssa, ja yhteistyön tuloksena ensi kuussa tuoppeihin valuu Bönthöö bönthöö: Näin on marjat. Tyylinä perinteisen muodikas Gose, joka on maustettu vadelmilla, punaherukoilla sekä mustikoilla. “Kuningatarainetta”. Mukaan on viskelty myös korianteria, sitruunamehua ja suolaa. Noin 3,5-prosenttisen oluen, ja vaahdon, väri tulee olemaan kauniin pinkki. Etiketti mukailee toki tematiikkaa, mutta sitä en vielä paljasta miten.

2017-11-03_04.00.54_1

Kukaan ei tiennyt varmasti, että pitääkö maitohappokapselit avata ennen lisäämistä, joten päätimme ottaa varman päälle

Näin on marjat sai alkunsa joskus viime kesän loppuhämärissä, kun pallottelimme Kanavan veljesten kanssa erilaisia yhteistyöideoita. Olut tuli luonnollisesti ensimmäisenä mieleen ja siitä otettiinkin koppi. Vajaa puoli vuotta myöhemmin Näin on marjat on näkemässä päivänvalon vielä ennen joulua. Suht tehokasta toimintaa.

2017-11-03_04.00.55_2.jpg

Kuten mainittua, myös Ant Farm on saanut ujutettua lusikkansa soppaan, sillä kerhon tiluksilla Gose pantiin alulle. Tarkemmin sanottuna oluen startteri on Ant Farmin Kari Puttosen ja Mikko Leskisen käsialaa. Nyt joku saattaa kysyä, että mikä on startteri. Minä kysyin myös ja Puttonen vastasi:

25l maitohappostartteri tehtiin sourbeerblog.com-reseptin mukaisesti. Starterin “vierreliuos” keitettiin Grainfatherilla 15min ajan, jonka jälkeen liuos jäähdytettiin 35°C lämpötilaan. Bioteekin maitohappobakteerit lisättiin jäähtyneeseen liuokseen. Liuoksen lämpötila pidetään vakiona, 35°C, kunnes startteri lisätään olutvierteeseen.

Farmilta startteri jatkoi toppatakin sisään käärittynä matkaansa Vääksyyn, jossa se roikkui narujen varassa vastusten päällä pitäen tasaisen lämpötilansa. Sitten se skipattiin keittoon ja loppu on tulevaisuutta.

2017-11-10_09.28.04_1.jpg

Ja kun nyt paikallisuudesta puhuttiin, niin ei kolmatta ilman neljättä, vai miten se meni. Paikallisuusastetta nostettiin nimittäin vielä piirun verran maustamisvaiheessa, sillä Näin on marjat tulivat asikkalalaiselta Vilppulan tilalta. 30 kiloa vadelmia kylmäpuristettiin täysmehuksi ja kaikki vielä asevelihintaan. Punaherukka sekä mustikka lisättiin sitten täysmehuina mukaan, yhteensä marjamehuja käytettiin 80 litraa. Keittokoko on siis tuhat litraa.

2017-11-10_09.28.03_2.jpg

Kävin viikko takaperin panimolla ja pääsin maistelemaan Näin on marjoja suoraan käymistankista. Vaikka olut oli vielä raakilemaista, niin siitä pystyi jo erottamaan sopivasti happaman vadelman. Lisäsävyjä saatiin toki muista marjoista ja sitruunaisuus oli piristävän vahvana esillä. ”Hapanta kuoharia”, kuten eräs ei-olutihminen asian koki. Todella lupaavaa. Kevyet prosentit eivät aina tarkoita kevyttä olutta, sillä Gosen jälkimaku roikkui suussa pidempään kuin Shawn Kemp koriraudassa.

Kanavan Panimo X Bönthöö bönthöö: Näin on marjat on saatavilla pullossa (0,33l) sekä kegissä (30l), virallinen lanseeraus tapahtunee vajaan kuukauden päästä. Olutta on tulossa tarjolle ainakin Päijät-Hämeen alueelle sekä toki Helsinkiin. Kauppoihin ja ravintoloihin. Lahessa jakelun hoitaa panimo itse, pääkaupunkiseudulla taasen Pikkulintu. Myös minuun voi ottaa yhteyttä, jos joku haluaa ostaa Gosea omaan tai vaikka kaverin pubiin. Support MY local beer.

Ei tästä huono tule. – Jan Karlstedt

2 thoughts on “Kanavan Panimo X Bönthöö bönthöö: Näin on marjat – paikallinen yhteistyö kantaa hapanta hedelmää

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑