Hoptail – kun pelkkä olut ei riitä

PBCB/SJT, janoinen kaveriporukka ja olutcocktailien lyhyt oppimäärä.

2017-10-21_03.04.01_2

Mitä me tiedetään olutcocktaileista, kysymys joka leijaili ilmassa hoptail-illan uhkaavasti lähestyessä. Toki, Radler sekä kaltaisensa valmiit olutsekoitukset olivat tuttuja. Klassikot Black Velvet sekä Black & Tan hallussa. Ja oma lemppari Campari-IPAkin voitaneen laskea samaan kategoriaan. Kunnollisten drinkkien tekeminen oluesta oli kuitenkin täysin vieras aihe – jos ei nyt muutamaa lehtijuttua lasketa asiaan perehtymiseksi. Syksyn sateiden ja lohduttoman pimeyden laskeutuessa radiomastojen ylle, olikin mainio hetki nostaa omaa tietämystään sekä ihmisten mielialaa hoptail-illan merkeissä.

Saimaan Juomatehdas ja Paradise City Beverage Company ovat yhdessä olleet tuomassa hoptail-kulttuuria Suomeen, joten oli luonnollista, että tuo nykyään PCBC/SJT-lyhenteellä kulkeva juomahybridi oli hengessä mukana; makusiirapit ja oluet tulivat heiltä, meille jäi taas alkoholien sekä hedelmien hankkiminen. Sitruksia hankittiin muuten useammalla kympillä, kun eräs innostui kaupassa lappaamaan niitä pusseihin kilokaupalla. Eipähän loppunut kesken.

2017-10-21_03.04.01_1.jpg

Sundog Lemonade

tuorepuristettu sitruunamehu 2cl

PCBC/SJT Simple Syrup 2cl

verigreippimehu 2cl

Aperol 2cl

Sundog Bitter Lager 2,5dl

+ viimeistele verigreippirenkaalla

2017-10-21_03.04.00_2_0.jpg

Disclaimer: Sundog Lemonade -reseptin Sundog Lager korvattiin Saimaan Lagerilla, sillä ensin mainittua ei laatikosta löytynyt. Reseptivihkosen Pan-A and Pacific -sekoitus taas jätettiin kokonaan tekemättä, sillä Malibua ei kukaan halunnut ostaa. Onhan se nyt paska likööri.

Heti kättelyssä oluiden määrä hämmensi. Toki niitä käytetään drinkkien pidentäjinä, mutta 2,5dl on todella reilu mitta, varsinkin kun Saimaan oluet ovat enemmän tunnettuja mallasvoittoisesta rungostaan kuin raikkaan humalaisesta pirtsakkuudestaan. Kävikin nopeasti selväksi, että oluen mittoja kannatti tarkastaa alaspäin ja lisätä hedelmiä. Myös makusiirappien dominoiva makeus alkoi tökkimään helposti, joten niidenkin annostus tiputettiin puoleen. Näillä muutoksilla, ja hedelmien sekä mehujen lisäämisellä, alun makeasta maltaisuudesta saatiin enemmän raikkautta irti. Ainakin itselleni raikkaus on hyvin tärkeä elementti tietynlaisissa juomasekoituksissa. Don Cloudyyn maltainen makeus tosin istui, mutta sinnekin tösäyteltiin myöhemmässä vaiheessa lisäsitrusta sekaan. Onneksi paikalla oli ammattimainen baarimestari, joten ihan sokkona ei muutoksia tarvinnut lähteä testailemaan.

2017-10-21_03.04.00_3.jpg

Saimaa Island Ice Tea

tuorepuristettu sitruunamehu 2cl

PCBC/SJT Lemon Tea Syrup 2cl

greippimehu 2cl

Limoncello 2cl

Saimaa Lager 2,5dl

+ viimeistele sitruunalla

Vaikka reseptien mukaisesti oli ihan mukava tehdä muutama ensimmäinen juomasekoitus, niin kyllähän illan parasta antia oli kuitenkin yhdistellä vähän sitä sun tätä. Parhaiten tarkoitukseen sopi Don Wheato, White IPA, jonka jo valmiiksi hieman mausteinen paletti sai oivaa lisäväriä mm. limestä, kanelisiirapista ja Aperolista. Aperol oli muutenkin illan suosikkeja, sillä sen kanssa kaikki maistui hieman paremmalta. (Ei se tietystikään mitään Camparia ole.) Jopa tunkkainen Brewer’s Special Pacific Pale Ale sai uuden elämän sitruksien sekä Aperolin ryydityksellä. Siirapeista suosikikseni nousi taas Lemon Tea, joka kaikessa teemäisyydessään sopii hyvin myös oluttomiin drinkkeihin. Esimerkiksi tequila-pohjaista juomaa suunniteltiin, mutta se kaatui tequilan puutteeseen.

Loput Gallianot tuhlattiin muuten hotshotteihin, koska ”ysäri soitti”.

2017-10-21_03.04.00_1.jpg

Don Cloudy

tuorepuristettu sitruunamehu 2cl

PCBC/SJT Cinnamon Syrup 2cl

cloudy apple -mehu 2cl

Galliano Vanilla 2cl

Don Wheato White IPA 2,5dl

+ viimeistele sitruunalohkolla

Ilta oli monin tavoin onnistunut. Kaikki osanottajat vaikuttivat viihtyvän ja omien drinkkien sekoittelu rikkoi rutiininomaista illanistumiskaavaa. Juomistakin jäi päällimmäiseksi positiivinen fiilis, joskin ainakin tälle porukalle PCBC/SJT-reseptit olivat, kuten sanottua, liian makeita ja maltaisia. Eli suosittelen etsimään niitä itselle oikeita määriä, ja toki myös ihan uusia makupareja. Olutta voi loppujen lopuksi maustaa ja yhdistellä ihan miten huvittaa – sitähän monet panimot tekevät nykyään jo ihan suoraan keittoon.

One thought on “Hoptail – kun pelkkä olut ei riitä

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑